Modstand mod magten  

Maleraktivisten Lars Grenaa:

Vi må gå til modstand mod magten. De unge må lære sig at organisere og handle. Ellers vil Bush og hans kloner ødelægge planeten og vores fremtid, siger maleraktivisten Lars Grenaa. Han er en af oplægsholderne på Antifascistisk og antiimperialistisk sommerlejr 2005.

Billederne af Anders Fogh med rød maling gik verden rundt i marts 2003, da Danmark gik med i Bush’s krig mod Irak. ‘Du har blod på hænderne’, råbte Lars Grenaa, der kastede malingen. Mere end 100.000 irakiske døde senere er Fogh stadig ikke blevet stillet til ansvar for sin krigsforbrydelse. De to maleraktivister Lars Grenaa og Rune Eltard Sørensen fik hhv. tre og fire måneders fængsel – og idømt en gigantisk bøde, som stadig hænger over dem.

Men de er for længst ude i det fri – og har ikke lagt protesten på hylden. Lars er pædagogstuderende og medlem af bestyrelsen af PLS – Pædagogstuderendes LandsSammenslutning. Han er også medlem af Arbejderpartiet Kommunisterne og DKU – og er en af oplægsholderne på Antifascistisk og antiimperialistisk sommerlejr 2005 på Midtsjælland.

– Vi må gå til modstand mod magten. Ellers vil Bush og hans kloner ødelægge planeten og vores fremtid, siger Lars:
– Det er formidable fjender kloden er oppe imod. Deres program er krig – udplyndring – undertrykkelse. Og de vil gennemføre det, medmindre vi – folkene – stopper dem.

Lars er ikke pessimistisk:
– Den enorme antikrigsbevægelse, vi måtte følge fra fængslet, vokser jo stadigvæk, siger han og fortsætter:
– Den irakiske modstand går ikke væk. De slås for at befri deres land fra en illegal besættelse, som de europæiske folk gjorde det mod nazisterne. Og selv i USA er der nu et klart flertal i befolkningen mod Bush’s og Blairs og Foghs røverkrig i Irak. Vi har også lige set et fantastisk NEJ til unionsforfatningen fra Frankrig og Holland. De vil heller ikke have en superkapitalistisk, militaristisk og asocial supermagt i Europa. Over hele verden går folk til modstand mod imperialistmagterne og monopolerne.

Forsvinder ikke af sig selv

Betingelserne for modstand og protest er ikke nemme.
– Der bliver slået hårdt ned på politisk protest nu. Det er det terrorpakken og terrorlovgivningen skal bruges til, siger Lars.
– Det er fuldstændig absurd at Greenpeace kan blive dømt efter terrorloven for at hænge et banner op på Axelborg mod gensplejsede svin. Domme og straffe bliver også hårdere. Vores egen dom og dommen mod Frank Grevil er bare enkelte eksempler. Hvis man gør noget imod løgnene og forbrydelserne, bliver det straffet hårdt.

Det er ikke bare USA, men også EU-landene og Danmark, som går i retning af politistater.
– Vi må gå sammen for at stoppe det, siger Lars og slår fast:
– Bush, Blair og Fogh og deres politik forsvinder ikke af sig selv. For de er redskaber for den egentlige magt: kapitalen. Det er den, som profiterer på krigene og den voksende elendighed.
Vi vil have de tre krigsforbrydere og deres medsammensvorne stillet for en krigsforbryderdomstol for at stå til regnskab – men vi glemmer ikke, at de er repræsentanter for et forbryderisk system: imperialismen – og at det er den, som må stoppes.

Stop mareridtet

Men hvordan stoppes mareridtet?
– Ved at vi går sammen, ved at blive gode til at kæmpe, siger Lars. Vi må indstille os på, at kampen mod krigsmagerne og røverne bliver en langvarig kamp. Bush har erklæret en uendelig ‘krig mod terror’ – det er et andet ord for hans krig mod verdens fattige. Hans krig for amerikansk verdensherredømme og kontrol med olien.
Den slutter ikke, før det bliver stoppet effektivt – af folkenes modstand.

– Vi må blive rigtig mange, der lærer at organisere sig, at få vores budskaber ud, aktionere, ved at ændre på tingene. Til det må vi også bruge af andres erfaringer.

Der kommer f.eks. sommerlejren 2005 ind.
Lars Grenaa vil på lejren tale om terrorlove og modstand.
– Sådan en lejr samler mange erfaringer og formidler dem videre, siger han. Der kommer folk med masser af aktivisterfaringer og der kommer folk, der ønsker at blive aktive. De får alle sammen noget ud af det.

Lejren i år er en slags forprøve på den 20. internationale antifascistiske og antiimperialistiske sommerlejr, der vil blive afholdt i Danmark i Nordsjælland, i begyndelsen af august 2006.
Lars har deltaget på nogle af disse – sidste år var det i Mexico:
– Kampen er international – og vi må ikke stå bagerst her i Danmark, slutter Lars Grenaa.

Se
Sommerlejr 2005 – Program

Netavisen 26. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne