Demonstration mod EU-undergravning på Falster 

Flere hundrede bygningsarbejdere demonstrerede mod skibsreder Bringsværd og polsk underbetaling i den lille by Byskov på Falster

Selvom EU’s berygtede service-direktiv ikke er blevet gennemført (endnu) er undergravningen af danske overenskomster og ansættelsesforhold allerede i fuld gang under de nuværende muligheder i EU-lovgivningen.

Fra tidligere aktion mod underbetalt byggeriarbejde

Protesten mod at underbetalte arbejdere fra EU’s østrum strømmer til og arbejder til hjemlandets lønninger og sætter højere betalte arbejdere på porten var en medvirkende årsag til det franske NON til unionstraktaten. ‘Den polske blikkenslager’ blev en legendarisk skikkelse, selvom han rent faktisk eksisterer. Han findes også i Danmark – og kommer hertil, trængt i Polen af arbejdere fra f.eks. Hviderusland, der i EU-Polen arbejder til endnu lavere hyre end de polske arbejdere.

Denne undergravende spiral skal stoppes – det er arbejderne i alle unionslandene enige om. Det er de lavtbetalte arbejdere, som skal have et løft – ikke de danske eller franske arbejderes løn, der skal presses ned på polsk niveau, eller arbejder, der skal forsvinde.
Der var også et par repræsentanter for polske fagforeninger, der gav udtryk for dette, da flere hundrede bygningsarbejdere i tirsdags samledes i den lille by Byskov på Nordfalster til demonstration mod underbetaling af udenlandske bygningsarbejdere.

Skibsrederen ser fidusen

Demonstrationen fandt sted foran den byggeplads, hvor den norskfødte skibsreder Tom Bringsværd er i gang med ombygning af en trelænget gård i et luksusmillionprojekt. Ombygningen udføres af polske arbejdere ansat i det polske firma Nova-Bau – til omkring 40 kroner i timen. Hverken det polske firma eller Bringsværd har villet tegne overenskomst med den danske fagbevægelse.
Derfor har der været etableret blokade og sympatikonflikt i de seneste par uger mod byggepladsen og Nova-Bau.

I fagbevægelsen betragtes kampen for overenskomst med Nova-Bau som principiel, skriver 3F’s Fagbladet. Firmaet har tilkendegivet, at dette kun er den første byggeopgave i Danmark. Samtidig er Tom Bringsværd en gammel kending af dansk fagbevægelse fra hans tid som skibsreder. Han har også ladet forstå, at “fagbevægelsen kan stå der med deres røde faner lige så længe det skal være”.
– Derfor er det en principiel kamp, hvor vi må mobilisere al vores styrke, siger formanden for BAT-kartellet, gruppeformand i 3F , John Larsen, til Fagbladet.

Forbundet Træ-Industri-Byg stod bag demonstrationen. Det er TIB’s afdeling på Falster, der har stillet krav om overenskomst mod Nova-Bau og Bringsværd.
– Firmaet og medarbejderne er velkommen, men vi kan ikke acceptere, at de undergraver danske løn- og arbejdsforhold. Derfor har vi i overensstemmelse med udstationeringsdirektivet og i overensstemmelse med praksis på det danske arbejdsmarked stillet krav om, at Nova Bau tegner en overenskomst. Det ønsker virksomheden ikke. Derfor har vi en faglig konflikt i Byskov
, siger bygningsgruppeformand Peter Hougaard Nielsen , TIB.

Flere hundrede tog turen med busser fra det meste af landet for at understrege, at det er alvor, når der siges stop til underbetaling og undergravning af de danske overenskomster.

Netavisen 8. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne