Mere statsstøtte til Mærsk  

Landets største koncern er også den største modtager af bistandsmidler: A.P. Møller-Mærsk har fået godt 1 milliard kr.

1.188.000.000 kr.
Det er sådan cirka halvdelen af prisen på en splinterny operabygning med det hele, skriver Fagbladet 3F , der ud fra tilgængelige oplysninger har fundet frem til, at A.P. Møller – Mærsk A/S har modtaget godt en milliard skattekroner i direkte støtte, aktieinvesteringer og billige lån fra den danske stat.

Danmarks største bistandsmodtager

Mange af penge stammer fra fonde og programmer, der egentlig var beregnet på at bekæmpe fattigdom i udviklingslande.
Alene som økonomisk hjælp til at oprette Mærsk containerterminaler rundt om på jorden er der givet bistand til koncernen på næsten 600 mill. kr.

Han fik Nordsøolien foræret for én krone. Han ”forærede” det danske folk en opera ved hjælp af borgernes skattekroner. Han og hans far tilbageholdt deres skibe fra allieret deltagelse mod nazisterne under 2.verdenskrig.
Det er vel de mest kendte eksempler på familiedynastiet Mærsk McKinney Møllers metoder til dels at score profitten og dels indhøste ”billige” point.

En af A.P. Møllers seneste bistandsprojekter til sig selv er den nye store containerterminal, SCCT, ved Suez-kanalen har netop drænet statskassen for 10 millioner kroner fra Danidas ulandsbistand med det formål at uddanne havnearbejdere. TV2’s Nyhedsmagasin har netop afsløret, at Group4Falck i samme moment har modtaget tre millioner kroner til uddannelse af vagtfolk.

Nu er det jo ikke noget nyt, at danske skattekroner bliver kastet i grams efter store danske firmaer, som vælger at udflage, hvorfor de opnår hjemlig støtte for at kunne slå sig ned i udlandet på en bekvem måde. Det er også en offentlig hemmelighed, at statens ulandsbistand havner i det danske erhvervslivs lommer, idet projekterne oftest er bundet på hænder og fødder af, at det er danske virksomheder, der skal udføre opgaverne.

Det har til gengæld skabt forargelse, at to så store virksomheder for nylig har modtaget støtte uden på behørig vis at kunne dokumentere deres behov. Deres integration i den danske stat og dets kasse er simpelthen så voldsomt, så overførslerne glider lettere end de royale apanager.

Med Mærsk som en suveræn 1’er scorer de to firmaer samtidig millioner af dollars på krigen i Irak.

I disse tilfælde kan danske personer på overførselsindkomster kun se misundeligt på, at de mest velhavende modtager skattekroner, mens kontanthjælpsmodtagerne udpeges som nassere.

Se også

Over én milliard skattekroner til A. P. Møller 3f

Mere ulandshjælp til koncerners datterselskaber 3f

Privat Sektor-Programmet Grafik 3f

Netavisen 1. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne