Toni Negri m.fl. vil have fransk ja  

Afdankede guru’er

Kommunistisk Politik 11, 2005

I et interview med den radikale franske ja-avis Liberation, som prøver at få venstrefløjens intellektuelle til at elske unionen, opfordrer den forhenværende guru for antiglobaliseringsbevægelsen, italieneren Toni Negri, forfatteren af Imperiet, franskmændene til at stemme ja til unionsforfatningen.

Eks-ikon Negri

Negri forsøger ikke engang at skjule forfatningens ekstremt liberalistiske og imperialistiske karakter. Han giver åbent som motivation ‘at få nationalstatens lort til at forsvinde’ og at han vil stoppe ‘tilbageslaget’, som de amerikanske imperieplaner udgør.

Negris Clinton-agtige drømme om en globaliseret kapitalisme uden nationalstater, som ville forvandle sig til et frigørelsens rige, forsvandt, da den virkelige kapitalisme tog form af det amerikanske imperium. Og Negri forvandlede sig til en apologet for de multinationales union og EU-kommissionen i Bruxelles.

Også afdankede tyske ‘venstrefløjs’-guruer er spillet på banen i den franske valgkamp.

Jürgen Habermas, Günther Grass, Wolf Biermann og flere andre prominente tyske intellektuelle har i et åbent brev i Le Monde meddelt, at hvis Frankrig stemmer nej, vil det være ensbetydende med, at fornuften kapitulerer, og at oplysningens store fædreland begår forræderi mod sine egne idealer. Som det hedder i brevet: ”Vi beder jer indtrængende om at modsætte jer, at Frankrig, oplysningens klassiske fædreland, forråder fremskridtet.”

Disse patetiske intellektuelle er pynt og lagkage på et euro-Socialdemokrati, som er gået i panik ved udsigten til et fransk nej, og som har mobiliseret hærskarer af ja-socialdemokrater til at overtale franskmændene til at stemme ja. 35 af slagsen med formand Poul Nyrup Rasmussen stillede op for at støtte socialistpartiets leder Francois Holland i hans kamp for at overbevise sine egne forfatningskritiske vælgere og et splittet parti om, at de skal stemme ja. Nyrup forsøgte som bekendt også at få danskerne til at stemme ja til euroen.
Ingen her har fortrudt Nej’et i 2000.

Se også om Toni Negri:
Imperiet: Globaliseringen der kom, så – og forsvandt i glemslen…
Af Troels Riis Larsen

Netavisen 25. maj 2005