Colombias vicepræsident anmeldt i Danmark for mord 

Pressemeddelelse
Foreningen Oprør 14.03.2005

Foreningen Oprør har i dag meldt Colombias vicepræsident Francisco Santos Calderon til politiet for meddelagtighed i tortur og mord på en colombiansk fagforeningsmand. Vicepræsidenten opholder sig i øjeblikket i Danmark, og Foreningen Oprør ønsker hermed at forhindre ham i at forlade landet.

Francisco Santos Calderon

Københavns Politi Station City modtog mandag en anmeldelse, hvori Francisco Santos bliver anklaget for at være en af bagmændene i mordet på Pedro Mosquera. Mosquera var næstformand for landarbejderforbundet i den colombianske delstat Arauca, og han forsvandt efter at have deltaget i det alternative EU-topmøde i København i december 2002.

“Colombias vicepræsident har medansvar for mord og tortur. Lige som Chiles diktator Pinochet blev tilbageholdt i London, vil vi have Santos anholdt og retsforfulgt her i København. Han har mord på samvittigheden”, siger Patrick Mac Manus, der er talsmand for Foreningen Oprør.
I lyset af den såkaldte internationale “krig mod terror” forsøger den colombianske statsmagt at definere al folkelig modstand som en afart af den internationale terrorisme. Drab på repræsentanter for fagforeninger, bondebevægelser og andre civile organisationer er en integreret del af denne stats undertrykkelsespolitik.

Pedro Mosquera er én af over 100 fagforeningsfolk, der er blevet myrdet af dødspatruljer mens Francisco Santos har været vicepræsident. Ifølge menneskerettighedsgrupper som Human Rights Watch, udfører dødspatruljerne det beskidte arbejde for statens sikkerhedsstyrker.
Francisco Santos mødtes tidligere på dagen med udenrigsminister Per Stig Møller. Ifølge en pressemeddelelse fra International Press Center drejede mødet sig om at “drøfte en række aktuelle og bilaterale spørgsmål som f.eks. terrorbekæmpelse og sagen om en mulig pengegave fra en dansk græsrodsbevægelse til FARC.”

Den omtalte græsrodsbevægelse er Foreningen Oprør, der i efteråret 2004 sendte 100.000 kr. til de to frihedsbevægelser FARC (Colombia) og PFLP (Palæstina).
“En repræsentant for en fejlslagen og terroristisk stat som Colombia, der systematisk krænker befolkningens politiske, sociale og kulturelle rettigheder, bør ikke kunne modtages af danske myndigheder”, udtaler Patrick Mac Manus om udenrigsministerens modtagelse af Francisco Santos.

Bilag
POLITIANMELDELSE

Til Politidirektør Hanne Bech Hansen, Københavns Politi
Vedr.: Mordet på Pedro Jaime Mosquera Cosme

Undertegnede har konstateret, at den colombianske statsborger Francisco Santos opholder sig i København og ønsker derfor at anmelde ham for meddelagtighed i mordet på Pedro Jaime Mosquera Cosme, sidst set i færd med at forlade København.

Pedro Jaime Mosquera Cosme, der var næstformand for landarbejdernes fagforbund i den colombianske delstat Arauca, blev efterfølgende bortført og tortureret ihjel. Hans lig er fundet i Venezuela den 7. oktober 2004.

Vi er overbeviste om, at mordet blev begået af en colombiansk dødspatrulje. Ifølge en række rapporter fra menneskerettighedsgrupper, bl. a. Human Rights Watch: The Sixth Division, udfører dødspatruljerne det beskidte arbejde for Colombias sikkerhedsstyrker, hvis øverste ansvarlige er Colombias præsident og vicepræsidenten Francisco Santos, der altså p.t. befinder sig i København.

Med venlige hilsner, – på vegne af Foreningen Oprør,
Patrick Mac Manus m.fl.

København 14. marts 2005

Netavisen 15. marts 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne