8. marts er stadig en kampdag

En gruppe tyrkiske kvinder, som 6. marts demonstrerede i Istanbul i anledning af kvindernes internationale kampdag blev angrebet massivt og uprovokeret af tyrkisk politi. Uden advarsel gik politiet til angreb på en demonstration i Sarachane Park i Istanbul med tåregas, stave og spark. Mange blev arresteret, mange blev såret.

Senere samme dag organiseredes en demonstration foran Istanbuls Universitet. Ved afslutningen af mødet angreb politiet igen folk, da de forlod manifestationen. Der blev igen brugt kemisk gas og køller.
Billeder fra det ene af politiangrebene er gået verden over i nyhedsmedierne.

– Sådanne episoder viser, at 8. marts fortsat i bogstaveligste forstand er en kampdag, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.
– Kvindernes rettigheder er under pres over hele verden fra den nyliberale offensiv og fundamentalisme og reaktion af enhver art. Arbejderkvinderne rammes hårdt. Deres vilkår forværres på verdensplan. Episoden i Istanbul afslører ikke bare, at den tyrkiske stat fortsat er mere end halvt fascistisk – den er som alle reaktionære regimer ekstremt kvinde- og arbejderfjendsk.

Dorte Grenaa tilføjer:
– I Danmark lader regeringen og medierne, som om ligestillingen er gennemført. Det er meget langt fra. Der er lige så store lønforskelle i dag mellem mænd og kvinder, som der var omkring 1970. Det hedder stadig uligeløn og ikke ligeløn.
– Bush-regeringen i USA er ekstremt kvindefjendsk. Dens fundamentalisme smitter af overalt i de imperialistiske lande. Når Socialminister Eva Kjer Hansen fra regeringspartiet Venstre, som altid har stillet sig i vejen for kvindernes ligestilling på arbejdsmarkedet og alle andre steder, nu maner til kamp for indvandrerkvindernes rettigheder, er det i bedste fald rent hykleri. Det er i realiteten et forsøg på at forny den reaktionære fremmedhetz ved at så splid.
– Hvis regeringen ville gøre noget for indvandrerkvinderne og for kvinderne i det hele taget, ville den tage skridt til at sikre ligeløn og til at sikre arbejdspladser og adgang til arbejdsmarkedet. Det gør den ikke.

I Italien vil kvinder i rengøringssektoren være i strejke den 8. marts. I Palermo og Taranto nedlægger kvinder i forskellige rengøringsselskaber arbejdet. De nægtes minimumslønninger, normale overenskomster og elementære rettigheder og spises af med 350/450 euro om måneden. Berlusconi-regeringen giver ikke engang formelt kvinderne ret til ligeløn. Den har gennemført den berygtede ‘Biagi lov’, som tvinger kvinderne til at arbejde for halvdelen af mænds lønninger for samme arbejde.
De strejkende italienske kvinder støttes af hundredtusinder af andre kvinder, som demonstrerer landet over den 8. marts. Kvindernes internationale kampdag markeres med protester og møder overalt i verden.  

Se også
8. marts appel 2005
Arbejderpartiet Kommunisterne

Netavisen 7. marts 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne