Krigen giver milliardordrer til industrien

Det danske krigsengagement i Kosova, Afghanistan og ikke mindst i Irak bliver belønnet med milliarder af kroner, som dansk industri kommer til at nyde godt af. Våbengiganter og det danske forsvar står bag kapitalindsprøjtningen, der betegnes således:
– Der er gode muligheder for en ketchupeffekt, som i de kommende år vil give hele industrien et løft, udtaler Jan Falck Schmidt, formand for Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark til Jyllands Posten.

Det er nye og strammere regler for såkaldte modkøbsaftaler, der i langt højere grad betyder, at våbenfirmaerne i forbindelse med den voldsomme oprustning af dansk “forsvar” er forpligtet til at tegne kontrakter med dansk industri. I de kommende år skal “forsvaret” købe materiel for milliarder, og de udenlandske producenter er tvunget til at købe produkter for et tilsvarende beløb. Hertil kommer, at Danmark allerede i dag mangler ordrer for 6,3 milliarder kroner. De store skyldnere er to amerikanske våbengiganter: Augusta Westland og Lockheed Martin.

De strammere regler betyder, at mange våbenfirmaer vil overføre dele af ordrerne direkte til danske våbenproducenter. Vicedirektør for våbenproducenten Systematic, Alex Holm Jensen, har allerede lugtet guldet:
– Interessen for dansk våbenindustri er større end tidligere, og vi forventer en øget omsætning for hele branchen.
På samme konto stiller krigsmaterielindustrien også masser af arbejdspladser i udsigt. Mens det hidtil har været Maersk-koncernen, der har skummet fløden i Irak (med gigantiske kontrakter til følge – se Irakkrigen forgylder Mærsk Politiken 21.02.05), så fordeles profitten nu også til andre grene af dansk industri, med et stort tak for loyaliteten over for USA.

Danske arbejdere bliver derved i endnu højere grad direkte involveret i krigsforbryderregeringens eventyr i udlandet. Det er betegnende, at denne udvikling mødes med en larmende tavshed fra de fleste faglige forbundsledere, mens de resterende jubler over oprettelsen af flere arbejdspladser – uden skelen til baggrunden.

Netavisen 4. marts 2005