Tulip fortsætter aggressionerne

Kommunistisk Politik 4, 2005

Ledelsen af Tulip, som er en del af monopolfirmaet Danish Crown, fortsætter på blodigste vis deres slagtning af arbejdspladser i Danmark. Kniven føres ved udflagning.

Efter lukning af fabrikkerne i Ringsted og Hjørring er truslen nu kommet til Brabrand. Recepten er lige så ringe som den medicin, danske slagtesvin og kvæg bliver behandlet med: Lønnedgang, eller jeres arbejdspladser flyttes til udlandet.

275 slagteriarbejdere på slagteriet i Brabrand blev den 1. februar – midt i valgkampen – stillet over for det kendte ultimatum: Gå ned i løn, eller vi fyrer jer.

Knap to uger forinden – få dage, før folketingsvalget blev udskrevet – havde Tulip lukket afdelingen i Hjørring. Handlingen fik en vis plads i valgkampen, hvor Socialdemokratiet og Venstre kun kunne give luftige hensigtserklæringer om videreuddannelse og langsigtede planer om flere job til gavn for de fyrede.
Situationen i Brabrand fandt aldrig mediernes interesse.

Det havde slagteriarbejderne i Ringsted imidlertid fået et par uger forinden, idet de i første omgang havde sagt ja til en aftale om lønnedgang mod et løfte om et års mere arbejde. Få dage før jul havde ledelsen givet dem kniven på struben.

Da slagteriarbejderne i den sidste ende sagde fra over for presset om at gå 15 pct. ned i løn, besvarede den kyniske ledelse det prompte med at lukke fabrikken til maj. Siden har det vist sig, at ledelsen ikke kan leve op til de ordrer, de har taget ind, hvorfor de har bedt slagteriarbejderne om at tage overarbejde, hvilket naturligvis klart er blevet afvist.

Tuliparbejdernes afslag til lønnedgang havde utrolig stor betydning for resten af arbejderklassen, da det bremsede andre virksomheder i at benytte samme metode.
Det skulle vise sig at være for en kort stund. Opildnet af den tyske og franske industri, der har haft stort held med lignende ordninger, fortsatte Tulip/Danish Crown deres slagtning af arbejdspladser.

Det har tilsyneladende haft en effekt ifølge tillidsmand Kai Nygaard Hansen fra Brabrand:
– Lønnedgangen er nødvendig. Det handler om at bevare virksomheden i byen. Med automatiseringen følger en anden aflønningsform. Sådan er det. Vi er nødt til at forholde os til virkeligheden, og lige nu er vores arbejdsplads altså truet. Jeg tror på denne plan. Vi vil ikke bare smide håndklædet i ringen, udtaler han.

Ledelsen forklarer, at lønnedgangen skal finansiere ny teknologi for 70 mio. kroner. De 275 ansatte skal senere tage stilling til forslaget.

Netavisen 16. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne