FV 2005:Valgets fakta

Samlet set fik regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti en beskeden fremgang på 0,2 pct. Foghs parti gik tilbage til med 2,2 pct. til 29 pct. af stemmerne og mistede fire mandater – på trods af, at de købte og manipulerede medier gennem det meste af valgkampen spåede Venstre væsentlig fremgang. Både de Konservative og Dansk Folkeparti gik 1,2 pct. frem.

Kristendemokraterne, der fortsat ville pege på Fogh som statsminister, blev slået helt ud af Folketinget. Samlet har de tre partier 52,6 pct. af de afgivne stemmer – og 94 mandater. Stemmeprocenten var på 84,5.

‘Oppositionen’ – Radikale, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – gik samlet 1,4 pct. frem til 44,4 pct. af de gyldige stemmer. Det giver 81 folketingsmedlemmer, 4 flere end før valget.

S tabte 3,3 pct. af stemmerne og 5 mandater, gik ned til 25,8 pct. SF gik 0,4 pct. tilbage, til 6 pct., og mistede et enkelt mandat. Enhedslisten gik 1 pct. frem, til 3,4 pct., og fik to nye mandater. De Radikale fik valgets største fremgang med 4 point til 9,2 pct. af stemmerne og vandt 8 mandater. De tre såkaldte arbejderpartier – S, SF og Ø – havde det dårligste valg nogensinde. De fik tilsammen 35,4 pct., lige godt en tredjedel af de afgivne stemmer

CD og Minoritetspartiet kom ikke i nærheden af spærregrænsen. Minoritetspartiet fik knap 9.000 stemmer.
Der blev i øvrigt afgivet 27.344 blanke og ‘ugyldige’ stemmer.

Se landsresultatet her

Se også
Hvad viser FV 2005?
Kommunistisk Politik 4, 2005

Fagbevægelsen efter valget: Tid til selvransagelse!
Kommunistisk Politik 4, 2005

Netavisen 16. februar 2005