IØ-fonden kræves lukket

Investeringsfonden for Østlandene (IØ) kræves lukket af Dansk Folkeparti i forbindelse med dets forhandlinger om regeringsgrundlaget.

Fonden, som blev oprettet af Nyrupregeringen i starten af 90’erne, er en blandt flere statslige pengetanke, der har støttet dansk industri i dets bestræbelse på at flytte arbejdspladser udenlands, – den såkaldte udflagning, som gennem tiden har kostet titusinder danske arbejdspladser.

I de sidste to år har eksempelvis blot tre virksomheder: Rockwool, Gumlink og ECCO modtaget 526 millioner kroner i støtte på flyttedagen. Det kostede 250 ansatte deres arbejdsplads. For hver milliard skattekroner, der pumpes i udflagning, mister 1.000 arbejdere deres lønindkomst.
IØ-fonden er kun én blandt flere statslige fonde, der bestrider denne funktion.

Mens DF kræver den lukket, så er de øvrige partier mere valne:
Socialdemokratiet og Konservative vil have den omdannet. SF og Enhedslisten kræver, at man som udgangspunkt stopper enhver form for investering i svinefabrikker i Østeuropa, ligesom partierne har krævet, at udviklingsfondene kulegraves.

Det er nemlig forbundet 3f, der med sine afsløringer om dansk statsfinansieret miljøsvineri i Polen, har bragt debatten på højkant. IØ-fonden har skudt 36 millioner skattekroner i danske landmænds svinefarm Poldanor i Polen, hvor fodboldbanestore gyllelaguner indtil for nylig lå udækkede hen.

Mens de såkaldte arbejderpartier blot vil have miljøsvineriet stoppet, så erklærer DF altså, at de vil have udflagningssvineriet stoppet – eller i hvert fald en del af det.

Ifølge det danske selskab bag Polens største svinefarm, Poldanor, tjente IØ-fonden mere end 44 millioner kroner på fondens aktieinvestering på blot seks år.

Netavisen 17. februar 2005