Svenskerne vil ud af EU – tyskerne vil af med euroen

– Befolkningerne ønsker en anden udvikling end EU vil med EU-grundlovens centralistiske og udemokratiske EU-stat, udtaler Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU

47 procent ville stemme nej, hvis svenskerne i dag havde folkeafstemning om EU-medlemskab. Kun 45 procent ville stemme ja. Det fremgår af en ny meningsmåling foretaget af opinionsinsitituttet Sifo for nyhedsprogrammet Aktuellt på Sveriges Television.

– Det er meget opmuntrende for EU-modstanden i de nordiske lande og det øvrige Europa. I foråret 2004 viste en meningsmåling fra opinionsinsitituttet Temo, at 49 procent af svenskerne foretrækker tættere nordisk samarbejde fremfor EU-medlemskab, der kun støttes af 45 procent. Tendensen ser ud til at holde, konstaterer Majbrit Berlau, som er formand for det internationale udvalg i Folkebevægelsen mod EU.

– EU er ikke i høj kurs i vore nordiske nabolande. Det viste sig også ved den svenske folkeafstemning om euroen og ØMU-projektet i september 2003, hvor 56 procent stemte nej, siger Majbrit Berlau.

– Euroen er heller ikke populær i vores naboland mod syd. En ny meningsmåling viser, at 59 procent af tyskerne ønsker “teuro’en” – som de kalder den – afskaffet og D-marken tilbage. Men den tyske befolkning er ikke blevet spurgt om ØMU-projektet. Den tyske regering vil heller ikke spørge om folket om EU-grundloven.

– EU er bange for fair og demokratiske folkeafstemninger om forslaget til juridiske rammer for den fremtidige udemokratiske og centralistiske EU-stat. Hvis befolkningerne i EU bliver oplyst om, hvilken vil EU vil udvikle sig, så vokser kravet om et bedre alternativ, vurderer Majbrit Berlau og tilføjer:
– Det gør det kun endnu mere absurd, at EU fylder så lidt i den nuværende valgkamp til Folketinget.

Netavisen 28. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne