Storbritannien advarer mod Iran-invasion

Af Ole S. Larsen/Interpres

Hvis amerikanerne beslutter sig for at invadere Iran, skal de ikke regne med Storbritanniens støtte. Sådan lyder budskabet fra Storbritanniens udenrigsminister Jack Straw, der besøger USA.

I går rejste Storbritanniens udenrigsminister Jack Straw til Washington for at gratulere sin nyudnævne amerikanske kollega Condoleeza Rice.

Klik og forstør: Carnival Of Chaos

Men udover lykønskningerne har Straw også en advarsel med til amerikanerne: Hvis USA beslutter sig for en invasion af Iran– sådan som der verserer vedholdende rygter om – skal amerikanerne ikke regne med englændernes støtte.

For godt nok er Storbritannien, ligesom Danmark, en af Washingtons mest trofaste allierede – ikke mindst i Irak, hvor tusinder af britiske tropper deltager i besættelsen – men der er dog alligevel grænser for den britiske trofasthed, skriver den britiske avis The Mirror.

“Tyranniets udposter”

I Senatsforhøret forud for Condoleeza Rices indsættelse i embedet som udenrigsminister udpegede hun Cuba, Iran, Nord-Korea, Zimbabwe, Hviderusland og Burma som ‘tyranniets udposter’.

I sidste uge afslørede den kritiske journalist Seymour Hersh i avisen The New Yorker, at agenter udsendt af Bush-administrationen allerede har opereret i Iran for at identificere ‘passende bombemål’ i landet.

I en udtalelse fra Pentagon-talsmanden Lawrence DiRita heder det blandt andet at ‘det iranske regimes åbenbare nukleare ambitioner og dets påviste støtte til terror-organisationer er en global trussel, som er en meget mere seriøs behandling værd end hvad Seymour Hersh giver i sin artikel’.

Ifølge den iranske efterretningstjeneste blev ti agenter fra de amerikanske og israelske efterretningstjenester CIA og Mossad sidste år arresteret i Iran. De sidder nu fængslede, og kan vente sig en anklage for at have spioneret for en fremmed magts regning. Tre af de anholdte skal have arbejdet i den iranske atomkraft-sektor.

Iran erklærede mandag, at et amerikansk angreb på landet vil være en ‘strategisk fejltagelse’.

Netavisen 26. januar 2005