LO: Væk med storkonflikter

Midt under valgkampen til Folketinget har LO og diverse forbund lige så stille sneget en ny ide frem, der atter skal trække tænder ud på et af arbejderklassens vigtigste kampredskaber: Storkonflikter skal afløses af såkaldte nålestiksaktioner. I bestræbelsen på at popularisere det nye alternative kampmiddel og legitimere hensigten kalder Arne Johansen, forbundsformand for Træ-Industri-Byg (TIB), det for partisankrig.

Idemagerne hører til et udvalg i LO, som har til formål at planlægge en ny konfliktstrategi, inden de vigtige overenskomstforhandlinger på industriområdet i 2007. Forhandlingslederne for de omkring 250.000 industri ansatte i CO-Industri, Metalformand Thorkild E. Jensen og gruppeformand i 3f Børge Frederiksen, er begge repræsenteret i udvalget og er varme tilhængere af en ny strategi.

– Der er ingen grund til at brænde det store krudt af, hvis mindre kan gøre det. Desuden er det alligevel sjældent, at en storkonflikt med regeringsindgreb rammer ret meget rigtigt i forhold til, hvad medlemmerne vil have, siger Børge Frederiksen til Jyllands-Posten.

Thorkild E. Jensen er enig og følger dermed trop med sin tidligere forbundsformand, Max Bæhring, der i virkeligheden står fader til forslaget:
– Storkonflikter hører fortiden til, udtalte Max Bæhring, da han gik af i 2003. Den daværende begrundelse var, at storkonflikter medførte tab af arbejdspladser, idet danske virksomheder, der er underleverandører til udlandet, ofte ville blive erstattet af konkurrenter.

Argumentationen er med udtrykket partisankrig i dag vendt 180 grader.
Tilsyneladende er hverken LO, TIB, Dansk Metal eller 3f synderlig stolte over forslaget, idet ingen af forbundene har meldt noget ud om strategien på deres hjemmesider. Mens de tilsyneladende frygter medlemmernes reaktioner, så er ideerne sød musik for Dansk Arbejdsgiverforening.

– Den afgørende forskel er, om LO ønsker at påføre modparten størst mulig smerte, eller hvorvidt baggrunden er at reducere omkostningerne for både lønmodtagere som virksomheder, udtaler adm. direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen.

Svaret kan man finde i den sidste storkonflikt i 1998, hvor det uventede urafstemningsresultat til fordel for en storkonflikt, af LO og forbundslederne blev vendt til at udpege harmløse konfliktområder, hvorfor det kun var den borgerlige presse, der forsøgte at skabe hysteri om gærmangel.

Netavisen 26. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne