Thailand: Katastrofe-advarsel blev hemmeligholdt

Af Interpres

Kort efter jordskælvet på bunden af det Indiske Ocean på Anden Juledags morgen sad nogle af Thailands mest fremtrædende metereologiske eksperter i krisemøde.

De havde fået information om jordskælvet i det Indiske Ocean og de thailandske eksperter kunne have udsendt en tsunami-advarsel allerede en time før de første flodbølger ramte kysten med dødelige følger. Men oplysningerne om jordskælvet blev hemmeligholdt og man afstod fra at advare offentligheden om risikoen for en tsunami-flodbølge. (*)

Det gjorde de “af hensyn til turist-erhvervet”, skiver den ansete thailanske avis The Nation. Avisen har talt med kilder, der var til stede ved det hastemøde, der blev holdt kort efter, at jordskælvet blev registreret.

“Den afgørende faktor i den beslutning var at turistsæsonen var i fuld gang. Hvis vi havde udstedt en advarsel og der ikke var sket noget, hvad skulle følgerne så blive? “, spørger en regerings-kilde som var tilstede på mødet …

“En meget vigtig faktor i diskussionen var, at det er højsæson for turismen, og at hotellerne næsten er 100 procent fyldt op. Hvis vi havde udstedt en advarsel, der havde ført til evakuering, hvad ville der så ske? Turisterhvervet ville øjeblikkeligt blive mærket. Vores ministerium ville ikke kunne håndtere sådan en situation, og vi ville gå under, hvis flodbølgen ikke kom”, siger kilden til avisen.

Myndighederne ignorerede altså bevidst tsunami-risikoen. De thailandske eksperter kendte til jordskælvet, der satte gang i flodbølgerne. Men af hensyn til turistindustrien udsendte man aldrig en advarsel. Den seneste opgørelse viser at mindst 87.000 mennesker er omkommet. (30. december).
Først og fremmest den Indonesiske Aceh-provins, Sri Lanka og Indien er ramt.

Det thailandske indenrigsministerium meddelte , at opimod 2000 mennesker er dræbt, heraf mindst 700 udlændinge.
Thailand regeres af partiet Thai Rak Thai som den kapitalistiske oligark og milliardær Thaksin Shinawatra har kontrollen over. Han er også landet statsminister.

Et af hovederhvervene er turismen og landet er idag dybt afhængigt af masseturismen. Millioner af velstående japanere og europæere rejser hvert år til landet for at nyde det tropiske klima og den “thailandske gæstfrihed”. Turisterhvervet, som kontrolleres af det “frie” kapitalistiske erhvervsliv i samarbejde med europæiske og japanske rejsebureauer, ville ikke acceptere en “unødvendig katastrofealarm”, da det ville “skræmme turisterne ” og dermed lægge hindringer for det “frie og profitgivende turisterhverv”.

Thailand var fascistisk-allieret stat under Anden Verdenskrig og er idag en af USA´s “mest trofaste allierede” i Sydøst-Asien. Landet opleves ikke bare som et turistparadis men der bedrives også en omfattende prostitutions-virksomhed
hvor rige europæere og andre kan købe villige kvinder,mænd, piger og drenge til at “tilfredstille alle deres specielle behov”.

Kilder:
Dagbladet Politiken og det thailandske dagblad The Nation

(*) “Tsunami” er et japansk udtryk for flodbølgen der opstår efter et undervands-jordskælv.

Netavisen 30. december 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne