Anne Feeney – bærer af amerikansk arbejdersangtradition

Fra Joe Hill til Woody Guthrie og Pete Seeger, mange af de længstlevende sange i USA er arbejderklassens og dens frontkæmperes. Anne Feeney er vokset ud af en familie med traditioner som fagforeningsorganisatorer i minerne i Pennsylvania. En tradition hvor sangen blev brugt som våben i kampen.

Anne Feeney synger med en indre overbevisning og sikkerhed, tekster, der klart og uden omsvøb afdækker overgreb og undertrykkelse. Hun slås for arbejderklassen, for organisering, for kvinderne, for sundhed for alle, mod racismen, mod krigen og i særdeleshed mod Bush-administrationen. Hun deltager engageret i de kampe hun beskriver.

Efter 20 års lokal og regional aktivisme og optræden – herunder formandsjobbet for den lokale musiker-fagforening – tog Anne sin mission med på vejene. Siden 1991 har Anne været i frontlinien i 40 stater, Canada, Mexico, Irland, Sverige og i Danmark ved EU-topmødet i. I Canada sang hun ved de store demonstrationer i Seattle ved WTO-topmødet i 1999 og et enkelt blik over hendes turkalender giver en åndenød.

Anne bruger også sin stemme i den amerikanske valgkamp, hun og Chris Chandler har bidraget med et musik-teater stykke til en CD, der er anti-Bush-administrationen og for-menneskeheden.
I forrige uge skrev hun på sin hjemmeside BUSH MUST BE DEFEATED – BUSH MUST BE DEFEATED — gentag indtil det ønskede resultat er opnået!

De senere år har hun rejst meget med Chris Chandler – en slags stand-up poet, der bare kan det der med at bruge sproget.

Sangen ‘Have you been in jail for Justice?’ (se fordanskning nedenfor) er blevet et kendemærke på Anne Feeneys engagerede kamp for retfærdighed. Læs mere om Anne på hendes hjemmeside: www.annefeeney.com, hvor du bl.a. kan høre nogen af hendes sange.

Du har også chancen for at høre hende live i København, hvor hun optræder lørdag den 16. oktober i Oktober Bogcafé, Egilsgade 24 på Islands Brygge kl. 15 – og senere på aftenen kl. 21.30 på Fingerbøllet, Wildersgade 39, Christianshavn.

Ved et besøg i Sverige traf Anne for få år siden sin mand den svenske kunstner Julie Leonardsson, som samtidig åbner en udstilling af sine satirer i Oktober Bogcafe (lørdag den 16. oktober kl. 14.30).


HAR DU VÆRET I FÆNGSEL FOR RETFÆRDIGHEDEN?

Af Anne Feeney

(Somme tider må du bryde loven for at lave en bedre! )

Var det Cesar Chavez? Måske var det Dorothy Day
Nogen siger at Dr. King eller Gandhi satte dem i gang
Uanset hvem din forbillede er, det er let at se
hvis du har været i fængsel for retfærdigheden,
er du i godt selskab

Har du været i fængsel for retfærdigheden?
Så vil jeg trykke din hånd
For en lig- og sitdown er måder at tage parti
Har du sunget en sang for frihed?
eller har du gået strejkevagt?
Har du været i fængsel for retfærdigheden?
Så er du en ven af mig

I lovlydige borgere – kom og lyt til denne sang
Love er lavet af mennesker, og mennesker kan tage fejl
Engang var fagforeninger imod loven, men slaveri var godt
Kvinder blev nægtet stemmeret og børn arbejdede i minerne
Jo mere du studerer historien, des mindre kan du benægte den
En rådden lov fortsætter indtil folk med rygrad trodser den

Loven burde tjene os, det burde politiet også
Og når systemet svigter, er det op til os, at råbe højt
det kræver evig agtpågivenhed, for at retfærdigheden kan vinde

Så fat mod fra din overbevisning
Lad dem slæbe dig i fængsel

Netavisen 12. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne