Internationale fredsvagter hjælper palæstinensere under olivenhøsten

Af Palæstina Fredsvagter

I dag 5. oktober starter palæstinensiske landbrugsorganisationer sammen med fredsvagterne i International Solidarity Movement (ISM), International Women¹s Peace Service (IWPS) og israelske aktivistgrupper Olivenhøst-kampagnen 2004. Kampagnen foregår frem til 15. november. 5 danskere deltager.

Hvert år møder de palæstinensiske bønder store forhindringer i deres forsøg på at hente årets olivenhøst i hus.
Israelere fra illegale bosættelser på Vestbredden anråber, truer og overfalder de høstende palæstinensere, for at drive dem bort fra deres egen jord.

Den israelske hær erklærer ofte olivenplantagerne for “lukket miltært område” (et begreb, der legitimerer angreb på og anholdelser af tilstedeværende)og forhindrer dermed palæstinensere i at plukke nær bosætterhegn eller bosætterveje.
Den omstridte mur forhindrer tusinder af bønder at komme til at plukke deres oliven på den anden side af muren.

Olivenhøst-kampagnen 2004 vil udfordre bosættere og soldater, som vil forhindre palæstinensere i at høste deres retmæssige afgrøder. Specielt områderne omkring muren vil i nært samarbejde med de lokale landsbyer være mål for kampagnens indsats.

Olivenhøsten er et af højdepunkterne i palæstinensernes liv. Oliven og olivenolie er den vigtigste landbrugsafgrøde i den palæstinensiske økonomi og dermed den vigtigste indtægtskilde for mange palæstinensere. Oliventræet er ligeledes et symbol for de indfødte i området, palæstinenserne. At forsvare retten til at høste oliven er derfor samtidig et forsvar for palæstinensernes ret til deres land og til deres historie.

Fem danske fredsvagter deltager i årets olivenhøst og vi vil løbende holde medierne underrettet om deres færd.

Netavisen 6. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne