Utryghed ved strukturreformen

Flere hundredtusinde offentligt ansatte står over for Danmarkshistoriens største personalepolitiske projekt: strukturreformen.

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 14, 2004

Den nye strukturreform, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti lancerede i den forløbne uge, er ikke uden grund blevet kaldt Danmarkshistoriens største personalepolitiske projekt. Reformen vil nemlig få dybtgående konsekvenser for titusinder af offentligt ansatte, der enten mister deres arbejde eller tvinges til at flytte for at kunne følge med arbejdspladsen.

Den er da også blevet modtaget med skepsis og bekymring. De fem nye regionshovedstæder har umiddelbart givet anledning til jubel i disse byer, mens de ansatte i amterne Århus, Odense, København og andre større byer kan se frem til betydeligt længere transport eller en bopælsflytning.

To af de store forbund, der repræsenterer de fleste ansatte – Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund (HK) og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) – har begge udtrykt bekymring for arbejdspladserne.

Begge forbund havde på et tidligt tidspunkt stillet forslag om jobgaranti i forbindelse med projektet, men regeringen vendte tommelfingeren nedad. Begge forbund erklærer, at deres medlemmer ikke er motiveret til at indgå i den videre proces:
– Ønsker om tryghed hos medarbejderne er i dag forvandlet til usikkerhed, udtaler Dennis Kristensen, formand for FOA.

– Jeg frygter, at den usikkerhed, vi allerede i dag ser hos de offentligt ansatte, nu kun vil vokse og vokse på baggrund af den manglende brede politiske opbakning til en aftale. Så meget desto vigtigere er det også, at de kommunale arbejdsgivere sætter sig til forhandlingsbordet og sammen med lønmodtagersiden får fastsat rammerne for de kommende ordninger, der skal sikre medarbejderne indflydelse og tryghed, fastslår FOA’s formand.

Dennis Kristensen peger på, at regeringen ikke har villet sikre, at folketinget hæfter for udgifter til de kommende store fusioner, som uundgåeligt kommer. Derfor vil det på både kort og lang sigt koste mange stillinger i det offentlige.
– Det er helt uacceptabelt, hvis den, der bestiller menuen, bagefter løber fra regningen. En regning, som de ansatte kommer til at betale, frygter FOA-formanden.

I HK stiller man sig ikke anderledes:
– Det er nu, regeringen skal give håndfaste garantier til medarbejderne. Hvis der ikke bliver taget fornuftigt fat, så medarbejderne kan være trygge undervejs og regne med de løfter, regeringen har givet, får man ikke meget arbejde ud af dem. Så skifter entusiasmen til apati og ligegyldighed, siger HK/Kommunals formand, Kim Simonsen, som til gengæld mener, at information er en afgørende brik i trygheden:

– Medarbejderne skal kende deres vilkår i processen. Der skal hurtigt og gedigen information til, så de kan føle sig trygge, selv om reformen betyder enorme forandringer for tusindvis af mennesker. Gælder det stadig, at medarbejderne følger opgaven? At der ikke er tale om et gigantisk spareprojekt? Skal det være med gnist eller med et suk, at de sætter sig på deres fremtidige stol og går i gang med opgaverne? Regeringen vælger selv – lige nu.

Venstre lover de offentligt ansatte, at de kan være helt trygge ved strukturreformen. Loven om virksomhedsoverdragelse gælder også for de mange tusinde ansatte i kommuner og amter, der i de kommende år skal have nye arbejdsgivere, og loven sikrer uændrede arbejdsvilkår, lyder det fra partiet.

– Flyttes en opgave til en ny myndighed, følger de ansatte med. Medarbejderne har ret til ansættelse på samme vilkår hos den nye arbejdsgiver. Derfor kan de offentligt ansatte tage det helt roligt, garanterer Venstres finanspolitiske ordfører Kristian Jensen.

Det er kønne ord, der blot kun omhandler halvdelen af sandheden. Loven om virksomhedsoverdragelse sikrer kun de samme vilkår for dem, som får et arbejde, indtil overenskomsten skal fornys; og det skal den i løbet af de kommende ni måneder!

Her er ingen tid til unødvendige overvejelser. Reformen bliver ikke kørt i stilling med den gnist fra de ansatte, som Kim Simonsen efterlyser. Det bliver i bedste fald modvilligt, hvilket HK og FOA burde tage bestik af, så de på den bedst tænkelige måde kan finde de redskaber, der skal til for at støtte deres medlemmer i den kommende kamp.

Netavisen 1. juli 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne