Dobbelthug til skolepraktikanter

For mange elever har skolepraktikordningen (SKP) været garantien for opnåelse af et svendebrev eller andet uddannelsesbevis. Arbejdsgiverne har nemlig ikke stillet de nødvendige antal lærlinge- og elevpladser til rådighed, hvorfor titusinder af elever derfor gennem årene har været tvunget til at færdiggøre uddannelsen på skolen.

VK-regeringen har siden sin tiltræden for snart tre år siden været på krigsstien over for SKP-ordningen, og nu lader det til, at de forbereder den endelige slagtning.

Den konkrete udmøntning af finansloven, vedtaget i december ’04, er for SKP-ordningen nu forhandlet på plads, hvilket blandt andet betyder, at SKP-elevernes ydelser næsten bliver halveret. For mange elever reduceres den nuværende ydelse fra 9.099 kr. til 5.333 kr. Unge under 18 år må tage til takke med 2.210 kr. Disse satser kan vel at mærke ikke suppleres med SU.

Det samlede antal skolepraktikpladser skal reduceres fra 5.000 til omkring 1.200, hvilket til dels opnås med de nye sultesatser, som mange slet ikke kan overleve på, og dels ved at afkræve eleverne langt større mobilitet og fleksibilitet. Elever, der er bosiddende i eksempelvis København, må ikke takke nej til en praktikplads i Skagen, uden de risikerer at blive smidt ud af skolen.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs mener tilsyneladende, at denne heksejagt ikke er tilstrækkelig, for hun har samtidigt besluttet, at elever inden for data & kommunikation, teknisk design, snedker & træbyg, auto, elektronik og elektrikeruddannelser fremover slet ikke kan opnå SKP-status.
Med andre ord: Hvis du ikke kan skaffe dig en læreplads, så kan du godt vinke farvel til uddannelsen.

Faglig sekretær i HK/Privat, Otto Pedersen, er voldsom utilfreds med beslutningerne:
– Forliget er desværre ikke overraskende, for det ligger på linje med regeringens forsøg på at udhule de faglige udvalgs indflydelse. Hidtil har erhvervslivet gennem Arbejdsgivernes Elevrefusion betalt udgifter. Nu er forpligtelsen overgået til staten, som på én og samme tid sparer penge og fratager de faglige udvalgs indflydelse, udtaler Otto Pedersen.

Netavisen 30. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne