SiD og KAD fusionerer

Medlemmerne sagde JA til en sammenlægning af SiD og KAD med virkning fra nytår. Det nye forbund, som endnu ikke har besluttet et fælles navn, blev en realitet, da markante flertal i begge forbund stemte JA.

Begge forbund udtrykker tilfredshed med såvel resultatet som deltagelse. Af de afgivne stemmer udgjorde JA-stemmerne henholdsvis 86 pct. (KAD) og 77 pct. (SiD), mens stemmeprocenterne i samme rækkefølge var på 47 og 40.

Det kommende forbund vil med 370.000 medlemmer derefter være landets største. Hertil kommer, at hotel og restaurationsarbejdernes forbund (RBF) på et hovedbestyrelsesmøde har besluttet at søge om optagelse, hvilket i givet fald bringer det samlede medlemsantal op på ca. 400.000.

Resultatet af urafstemningerne medførte stor lettelse i de to forbundsledelser.
– Dette her er bestemt en af de største dage i mit faglige liv. Det er en dag, som jeg aldrig nogensinde vil glemme, udtalte SiD’s formand Poul Erik Skov Christensen efter resultatets opgørelse.

“Big is beautiful”

Mange andre forbund ligger inde med fusionsbestræbelser. Drastisk faldende medlemstal, dårlig økonomi og stadig mere spredte løn og arbejdsforhold angives som årsag til denne udvikling, der anslås til at ende med fire eller fem store forbund.

Siden 1996 har LO mistet i alt 165.000 betalende medlemmer, hvoraf rekorden blev sat sidste år med 31.000 færre kontingentbetalere. Arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer angiver foruden den pressede økonomi også andre årsager:
– Ny Løn indenfor den offentlige sektor er svær for de små forbund at håndtere, mens det er lettere for de store forbund, der har flere repræsentanter og afdelinger til at bakke professionelt op, udtaler han til LO’s Ugebrev A4.

Netavisen 18. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne