Beskæftigelsen i industrien sætter historisk bundrekord

Ved udgangen af 2003 var der 377.400 jobs i industrien, viser nye tal fra Danmarks Statistisk.
Dermed er antallet af industriarbejdspladser lavere end på noget tidspunkt siden 2. verdenskrig, I midten af 70erne var beskæftigelsen i industrien helt oppe på 610.000 personer.

Med det nye dyk i beskæftigelsen i industrien er tidligere lavpunkter med de såkaldte oliekriser i 70erne og bundproppen i 80erne blevet visket ud. Der har i de seneste generationer ikke været færre industriarbejdspladser end der er nu.

Den væsentligste årsag til nedlæggelsen af danske industriarbejdspladser er udflagningen, den imperialistiske globalisering. Titusinder af arbejdspladser er blevet nedlagt i Danmark, mens danske firmaer har oprettet arbejdspladser i andre lande, hvor arbejdskraften er billigere.

Når der nu sættes en negativ bundrekord hænger det også sammen med den akutte økonomiske krise, der for alvor ramte Danmark i 2003, og som er fortsat ind i 2004. Også andre faktorer spiller selvfølgelig ind – herunder rationalisering og mere effektivt maskineri og udstyr.

Men tallene taler deres tydelige sprog: den langsigtede tendens har været og er en nedlæggelse af industriarbejdspladserne i Danmark. Henved 235.000 jobs er forsvundet siden højdepunktet i 70erne. Omkring 60 procent.

Netavisen 1. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne