“Norden” som alternativ til EU

fb_lm2004_ole_krarupth2Nordisk samarbejde støttes af befolkningerne: – Norden er et realistisk alternativ til EU.

Et alternativ som befolkningen foretrækker, udtaler Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU.

 

I Danmark, Sverige og Norge viser meningsmålingerne det samme: Et flertal foretrækker nordisk samarbejde fremfor EU-medlemskab.

– Statsminister Anders Fogh Rasmussen har sagt, at EU-modstanderne ikke har noget alternativ til EUs udvikling. Her er et demokratisk og realistisk alternativ, udtaler Ole Krarup, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

I Norge er procenttallene 46/40 til fordel for Norden. I Sverige er flertallet for det nordiske lidt mindre, nemlig 49/45. I Danmark foretrækker deltagerne i meningsmålingen Norden (51 pct.) fremfor EU (36 pct.) under forudsætning af, at Norden indgår handels- og samarbejdsaftaler med EU.

– Tallet er meget imponerende i betragtning af, at danskerne har været lukket inde i EU i over 30 år med en politisk elite og en medieverden som har et EU-begejstret verdensbillede. En udbredt fejlopfattelse er for eksempel, at Danmark ville blive isoleret overfor EU, hvis vi ikke var medlem. Men lande som Norge og Schweiz har aftaler som sikrer landene gode muligheder for handel og bevægelse på tværs af grænserne, forklarer Ole Krarup.

– Når Folkebevægelsen mod EU peger på dette alternativ, så skyldes det især at de nordiske lande på tre afgørende områder adskiller sig væsentligt fra det øvrige Europa. Et nordisk samarbejde vil bygge på landenes mangeårige traditioner for et sundt og demokratisk folkestyre.

– De nordiske lande har stadig et velfærdssystem, som bygger på skattefinancierede overførselsindkomster, solidaritet og sund økonomi, mens EU og i særdeleshed ØMU‚en dikterer forringelse af offentlige ydelser og baner vej for et system med privat forsikring, hvor de svage bliver endnu svagere.

Og de nordiske lande vil kunne føre en politik til gavn for en fred, rent miljø, udvikling og menneskerettigheder i hele verden, mens vi i EU må indordne os under EUs udenrigspolitik, som i vid udstrækning dikteres af de store landes snævertsynede økonomiske og politiske interesser, siger Ole Krarup.

Netavisen 26. maj 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne