Tyrkiet: Kurderledere fortsat bag tremmer

Mens kurdiske soldater i Irak med tilknytning til de to kurdiske partier, som er medlem af det amerikansk-støttede regeringsråd – de såkaldte peshmerga’er – kæmper på amerikansk side mod den irakiske folkeopstand, blandt andet i Falluja, er Tyrkiet ikke indstillet på at ‘præmiere’ andre kurdere.

En fornyet behandling af retssagen mod fire kurdiske ledere, herunder Leyla Zana, i morges i Ankara endte med at kurder-lederne skulle forblive i fængsel.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol havde besluttet at sagen mod Leyla Zana skulle gå om, fordi hun blev dømt på et falsk grundlag, da hun i 1994 fik 15 års fængsel.

Leyla Zana var den første kurdiske kvinde i det tyrkiske parlament. Hendes forbrydelse bestod i at hun havde talt kurdisk i det tyrkiske parlament og båret et kurdisk partis farver.

Medlem af EU-parlamentet for JuniBevægelsen, Bent Hindrup Andersen, er eneste dansker, som er i Ankara for at være observatør ved retssagen.

– Det er forventeligt at dommen falder sådan ud. EU kan ikke kræve de kurdiske ledere løsladt, og samtidig fastholde at partiet Kongra-gel, som de er medlem af, skal være på EU’s terrorliste, siger Bent Hindrup Andersen.

I Tyrkiets forhandlinger med EU om en optagelsesdato, var der ellers lagt op til at de fire kurderledere skulle frifindes. Men her har det tyrkiske retssystem efter en meget kort retssag altså besluttet at holde de fire bag tremmer. For Leyla Zana betyder det at hun skal afsone de sidste fem år af den dom på 15 år, hun blev idømt i 1994.

– Nu gælder det om at få EU-parlamentets opbakning til at tage kurder-ledernes parti, Kongra-gel, af EU’s terrorliste. Ellers beder man i realiteten Tyrkiet om at løslade terrorister, siger Bent Hindrup Andersen forud for en debat i EU-parlamentet i morgen om en udtalelse om retssagen i Ankara.

Netavisen 21. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne