Prismodtager stemplet som terrorist

Pressemeddelelse
Bjørneklo-komiteen

Modtageren af den nye danske fredspris Bjørnekloen er anklaget for terrorisme i Colombia. Den unge fagforeningsleder Perly Cordoba sidder fængslet i Bogota og mødte derfor ikke selv op for at modtage prisen på Københavns Rådhus onsdag.

Perly Cordoba

Fredsprisen, der blandt andet består af en skudsikker vest og 1.000 dollars, blev overrakt af Johnny Olsen, der er formand for Jord og Betonarbejdernes Fagforening.

– Colombias regering forfølger folk, der kæmper for social retfærdighed. De bliver uden grund beskyldt for at være terrorister, og det går særligt hårdt ud over vores faglige kammerater. Vi er ekstra bekymrede for Perly Cordobas skæbne, fordi vi ved, at fangerne tit bliver tortureret, siger Johnny Olsen.

Ifølge Bjørneklo-komiteen får Perly Cordoba prisen, fordi hun er er kendt som en uforfærdet modstander af den colombianske hærs dødspatruljer. Perly Cordoba er forfulgt af myndighederne på grund af sit arbejde som leder for
menneskerettigheds-kontoret i Colombias landarbejder-forbund FENSUAGRO.
Den 18. februar blev hun sammen med en række andre fagforeningsfolk arresteret af sikkerhedspolitiet, anklaget for terrorisme.

FENSUAGRO siger, at myndighederne bevidst anklager uskyldige fagforeningsfolk for at skræmme dem. Ifølge fagforbundet er 75 tillidsfolk og fagligt aktive landarbejdere i øjeblikket fængslet på baggrund af falske terror-anklager.

Colombia er hærget af borgerkrig, og landet er verdens farligste sted for fagligt aktive. Dødspatruljer i ledtog med landets militær stod sidste år bag mord på flere end 90 fagforeningsfolk.

Amnesty International rapporterer, at den colombianske stat regelmæssigt anvender tortur og voldtægt mod fagforeningsfolk og medlemmer af oppositionen. En række europæiske parlamentarikere, herunder Enhedslistens
Søren Søndergaard, har sammen med Amnesty International protesteret over fængslingen af Perly Cordoba.

Om prisen:

Prisen er opkaldt efter skærmplanten bjørneklo, der visse steder bliver betragtet som en farlig ukrudtsplante, der skal bekæmpes. Bjørnekloens blomster forvandles til flere tusinde frø og de kan spire år efter år.

Bjørneklo-prisen er en fredspris. Den tildeles et ungt menneske, der under vanskelige forhold gør en indsats for at livet kan blomstre.

Se også
Dansk fredspris til fængslet »terrorist«
Modkraft/Monsun 01.04.04

Netavisen 1. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne