Rachel Corrie 1979-2003

Aktionsdag i protest mod drabet på den amerikanske fredsvagt Rachel Corrie
Aktion ved Eretz Checkpoint i Gaza – Palæstina Fredsvagter afholder mindehøjtidelighed foran Den amerikanske Ambassade

Tirsdag den 16 marts 2004 vil palæstinensere, internationale fredsvagter og israelske fredsaktivister holde en aktionsdag for at mindes Rachel Corrie og for at sætte fokus på de daglige overgreb på palæstinenserne i de besætte områder.

Rachel Corrie 1979-2003

Kl.12:00 vil aktivisterne fra International Solidarity Movement og israelske fredsorganisationer holde en Œdie-in¹ foran Eretz checkpointet på grænsen til Gaza. Aktionsformen er valgt for at illustrere den daglige vold, drab og kollektiv afstraffelse som palæstinenserne oplever dagligt. Samtidig er aktionen en protest mod, at internationale observatører og fredsvagter forhindres adgang til Gaza.

Årsdagen for drabet på fredsvagten Rachel Corrie

16. marts 2003 kl. 16:45 kørte en israelsk militær Caterpillar D9 bulldozer med serienummeret 949623 to gange hen over den 23 årige amerikanske fredsvagt Rachel Corrie i Rafah, Gaza.
Kl. 17:20 blev hun erklæret død af sine kvæstelser.

Rachel og hendes medaktivister havde hele dagen ved deres blotte tilstedeværelse forsøgt at forhindre bulldozere i at nedrive et civilt palæstinensisk hjem. Iført synlige orange veste stillede de sig foran bulldozerne og forhindrede dem i at køre frem.

Der var to bulldozere og en kampvogn tilstede. Særligt den ene bulldozer-fører have en så aggressiv fremfærd, at aktivisterne tidligere på dagen kontaktede både den engelske og den amerikanske ambassade, da de følte han bragte deres liv i fare.


Rachel Corrie – kort før hendes død 16. marts 2003

Militæret frikender sig selv

Der er nu gået et år siden drabet på Rachel Corrie. Det israelske militær har foretaget en egen undersøgelse af omstændighederne og har konkluderet at bulldozer-føreren er uskyldig, da han trods aktivisternes tilstedeværelse hele dagen ikke havde set hende.

De amerikanske myndigheder har godtaget denne undersøgelse og har ikke selv, trods hendes forældres ihærdige indsats, iværksat yderligere for at få placeret et ansvar. Det bør nævnes, at da tre amerikanere blev dræbt af et palæstinensisk bombeattentat i Gaza d. 15. oktober 2003 ankom FBI under 24 timer efter, for at foretage deres egen undersøgelse.

Palæstina Fredsvagter

Drabet på fredsvagten Rachel Corrie i marts 2003 og drabet på fredsvagten Tom Hurndall, også i Rafah i april 2003, har ikke afholdt danskere fra at drage ud for at forsøge at gøre en forskel som fredsvagter. I alt 70 danskere har været afsted siden april 2002 – alle på eget ansvar og for egen regning. I øjeblikket befinder der sig to danske fredsvagter på Vestbredden og 12 nye er i gang med at forberede sig til at tage afsted de kommende måneder.
Danske fredsvagter er med: 60 årige Nils Ove Andersson og 20 årige Randa Sebelin er med til aktionen ved Eretz checkpoint.

Mindehøjtidelighed i København

Palæstina Fredsvagter afholder tirsdag 16. marts kl. 17 en mindehøjtidelighed for Rachel Corrie og de mange andre civile ofre for besættelsen. Det foregår foran Den amerikanske Ambassade i København.
Udover at tænde lys, vil Pernille Rosenkrantz-Theil og en anden fredsvagt holde korte taler.
Efter højtideligheden vil man gå til Medborgerhuset Nørre Allé på Nørrebro, hvor der er offentligt møde om situationen i de besatte områder kl. 19:30.

Bilag:

Et års tavshed siden Rachel Corries død
Af Elisabeth Corrie
Rummer også Rachel Corries sidste e-mail

Øjenvidenskildring til drabet på Rachel Corrie

Rachel Corrie Memorial Web Site

Palæstina Fredsvagter
http://www.palestinafredsvagter.dk/

Netavisen 16. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne