Bomber i Madrid

Udtalelse
Internationalt Forums Baskerlandsgruppe

Her til morgen den 11. marts blev Madrid rystet af en hel serie af bomber, der dræbte adskillige uskyldige ofre i morgentrafikken. I skrivende stund er det usikkert, hvem der har ansvaret for bomberne, da ingen har taget ansvaret.

Baskerlandsgruppen i Internationalt Forum fordømmer brugen af bomber mod civile mål i den politiske sags tjeneste. Vold mod uskyldige tjener ingens interesser, og løser ikke et politisk problem.

Bomberne kommer forud for parlamentsvalget på søndag. Her har de spanske myndigheder forbudt det separatistiske parti Batasuna at opstille, akkurat som det var tilfældet ved sidste lokalvalg. Regeringens ”hårdt mod hårdt” i anti-terrorismens navn løser ikke konflikten i Baskerlandet. Tværtimod er denne linje med til at opretholde og intensivere en konflikt, der kræver en politisk og demokratisk løsning. Et forslag til en løsning af konflikten kan være baskernes ret til selv at bestemme deres nationale tilhørsforhold.

Et flertal af indbyggerne i Baskerlandet støtter baskiske partier, der i forskellig udstrækning arbejder for øget selvstyre eller selvstændighed.
Sådan har flertallet stemt i de baskiske autonomiregioner siden Franco-styrets ophør.
Ved blankt at tilbagevise disse ønsker har den spanske regering været med til at opretholde en konflikt, som kunne have været løst gennem dialog og demokratisk selvbestemmelse.

Regeringens optrapning af konflikten i Baskerlandet retfærdiggør naturligvis ikke bomber, der dræber civile. Og hvis bomberne i Madrid kan tilskrives ETA, så gavner disse gerninger på ingen måde den baskiske løsrivelseskamp.

For at sætte fokus på en mulig fredelig og demokratisk løsning af konflikten arrangerer Internationalt Forums Baskerlandsgruppe lørdag den 27. marts en konference under titlen ”Baskerlandet: Venstrefløjen og retten til national selvbestemmelse”.

Stop bomber mod uskyldige!
Støt retten til national selvbestemmelse!

11. marts 2004