Århus: Pengene er gået til prestigeprojekter

De amtslige og kommunale besparelser har karakter af en omfordeling af goderne fra den almindelige borger til de allerrigeste.

Århus byråd har budgetteret med en besparelse på én mia. kr. i de næste fire år, hvoraf de 280 mio. er indgået i dette års besparelser, som især har ramt de sociale områder, med store protester til følge.

I JP Århus uge 7 blev der bragt et læserbrev, der sætter fokus på, hvor de sparede penge bliver brugt. Herunder er der sakset et udsnit af læserbrevet, som er skrevet af U. Kjærø:

Prestigeprojekter på stribe under den forhenværende og nuværende borgmester er årsagen til den økonomiske situation i Århus.
For at forstå de store økonomiske problemer, Århus kommune har i øjeblikket, må man foretage et tilbageblik på de seneste seks-syv år.

En del af denne periode er kendetegnet ved, at netop Flemming Knudsen sad for bordenden i sin egenskab af borgmester, når der skulle bruges penge i Århus. Og pengene fossede ud af kommunekassen. Det ene store projekt efter det andet blev søsat i disse år:

* Opførelse af et nyt kunstmuseum, hvor økonomien endnu ikke hænger sammen.
* Opførelse af nyt Atletion, hvor man endnu ikke kender regningen.
* Renovering af Århus Stadion for millioner af kroner.
* 20 mio. kr. i tilskud til en DGI-storhal ved Jægergårdsgade.
* Tilskud til en indendørs storhal ved Hasselager.
* Byggeri af og tilskud til Århus Filmby.

(—) Ved det seneste byrådsvalg var det derfor naturligt, at byens borgere stemte borgerligt. Nu skulle der orden i sagerne. Desværre må det konstateres, at Louise Gade (den nuværende venstreborgmester, red.) går i den tidligere borgmesters fodspor.

Festen fortsætter. Masser af millionprojekter er sat i søen – og nok engang for surt sammensparede århusianske skattekroner:

* Der er brugt knap 10 mio. på en vej i Banegraven.
* Der er brugt 10 mio. til at udvide jernbanebroen over Spanien.
* Der er brugt 30 mio. på et busgadegennembrud ved Åboulevarden.
* Der skal bruges millioner på en ny multihal i Gjellerup.

Selv i efteråret, hvor den store spareplan er blevet kendt, fremturer byrådet med nye projekter. Der skal holdes H.C. Andersen-dage næste år, byen skal give flotte gaver til Mary og Frederik, byrådet har købt den gamle KFK-bygning på Ravnsbjerg Bakke, og sidst, men ikke mindst skal der bygges et skattepalads til knap 200 mio. kr. i sydbyen. Og samtidig taler man endda om en ny hal i Viby.

(…) Alle Århus-historier om færre penge pga. skattestop, manglende penge fra ejendomsskatter og lignende er ren politikersnak. For der har været rigeligt med penge i kommunekassen i Århus. Byrådspolitikerne har bare igennem mange år prioriteret store projekter frem for mennesker. Nu ligger de århusianske borgere, som politikerne har redt – og det er temmelig skidt.

Se også:
Århus under pres

Netavisen 25. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne