BUPL’s gyldne håndtryk

Flertallet af de 55.000 børne- og ungdomspædagoger landet over er harmdirrende over afsløringen af mindst fire gyldne håndtryk til BUPL’s topansatte samt dets tidligere formand, Bente Sorgenfrey, der siden er blevet formand for FTF.

BUPL’s sekretariatschef fik 65.294 kr. om måneden, samt 1,2 millioner med i baglommen, da han selv sagde op. Han er siden blevet ansat i FTF. De to andre BUPL-ansatte havde omkring 50.000 om måneden, og modtog ved frivillig aftrædelse mere end en million kroner hver. Bente Sorgenfrey forlod formandsposten ved valget til FTF-formand med ny sikker gage på et sekscifret månedligt beløb. Alligevel tog hun imod omkring en kvart million som “aftrædelsesgodtgørelse”.

De involverede parter har siden haft travlt med at vaske hænder og tørre problemerne af på hinanden. Medlemmerne er rasende, og flere truer med at melde sig ud. Et enkelt medlem har meldt hele forretningsudvalget til kriminalpolitiet for bedrageri. Af naturlige årsager kan det være svært at forstå sammenhængen mellem toppens konstante udsagn om solidaritet, når de samtidig oplever, hvordan deres “repræsentanter” rager til sig.

Skandalen har tvunget BUPL’s forretningsudvalg til at indkalde til en ekstraordinær kongres den 11.marts. De syv forretningsudvalgsmedlemmer har stillet deres mandat til rådighed. Kun to af dem overvejer at genopstille. Der er minsandten lagt i kakkelovnen.

Misbrug af medlemmernes penge er ikke noget nyt fænomen i toppen af dansk fagbevægelse. I sig selv er gagerne til ledere og ansatte udenfor enhver arbejders rækkevidde. Dertil kommer masser af andre økonomiske og personlige privilegier, og i forlængelse af dette følger ofte spekulationer og bedragerier.

Oftest skjules dette under dække af socialdemokratisk “kammerateri”, hvor adskillige deltagere har gavn af svindelen mod at tie. Villy Strube-sagen i SiD afdækkede kun toppen af isbjerget, da svindelaffæren fik næstformanden til at tage sit eget liv. Hvor mange i SiD’s industrigruppe, der havde nydt godt af “privilegierne” står stadig hen i det uvisse.

Tilbage står det faktum, at toppen af dansk fagbevægelse efterlader et indtryk, der til fulde modsvarer toppen af dansk erhvervslivs hang til yderligere luksusliv. For begge parters vedkommende kan det vel siges, at det kun er de organiserede mafiabander, der overgår dem i metoder. I modsætning til HA og Bandidos behøver dette lag i samfundet heller ikke at bryde loven.

Netavisen 9. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne