USA og Tyrkiet optrapper kampen mod kurdiske nationalister

Kurdistans Folkekongres – Kongra-Gel – er blevet sat på Washingtons terrorliste. Wolfowitz: Vi vil fuldstændig udrydde PKK fra Nordirak. Kurdere: ‘Det er Tyrkiet, som opmuntrede til bombeangrebene mod to kurdiske partier’.

Et af de udbombede kurdiske partikontorer

Den tyrkiske premierminister Erdogans USA-besøg i slutningen af januar har forstærket den traditionelle reaktionære alliance mellem USA og Tyrkiet, som sælges som ‘krig mod terror’.

Det kurdiske Arbejderparti PKK har længe stået på Washingtons terrorliste. Også dets afløser fra 2002 KADEK blev anbragt på denne liste, og i forbindelse med Erdogans besøg har USA tilføjet endnu en organisation, som man påstår er et alias for PKK – Den kurdiske Folkekongres, KONGRA-GEL – til listen.

Den amerikanske viceforsvarsminister Poul Wolfowitz har i udtalelser til tyrkisk CNN understreget, at USA og Tyrkiet ser fuldstændig ens på disse organisationer:
– Vi vil ikke lade dem optræde som en anden organisation, fordi de skifter navn, sagde Wolfowitz, som understregede at PKK ikke ville få lov til at forblive i Nordirak, og at det kun var et spørgsmål om tid, før de var udryddet derfra.

Samtidig udsendte USA’s administrator i Irak Paul Bremer en erklæring, hvor det hedder:
‘Præsident Bush har forpligtet sig til at bringe brugen af Irak som en sikker havn for terrorister til ophør. Kurdistans Arbejderparti (PKK) og dets alias’er, Kurdistans Kongres for Frihed og Demokrati (KADEK) og Kurdistans Folkekongres (Kongra-Gel) er terrororganisationer, og er blevet karakteriseret som dette ifølge amerikansk lov.
Koalitionens Provisoriske Myndighed, koalitionsstyrkerne og de irakiske sikkerhedsstyrker vil behandle PKK/KADEK/Kongra-Gel som terrorister. Der er ingen plads til terrorisme eller terrororganisationer i det nye Irak’.
(28.01.2004)


Tidligere protest mod Tyrkiets fængsling af PKKs leder Öcalan

Under sit USA-besøg takkede Erdogan USA for dets kamp mod de kurdiske ‘terrorister’ og erklærede:
– Det er meget klart, hvor Tyrkiet står i kampen mod terrorisme, som må være gensidig og international, især som følge af begivenhederne efter den 11. september. Vi fører en fælles kamp mod terror her. Og vi deler de samme synspunkter, hvad angår vores strategiske partnerskab med hensyn til genopbygningen af Irak.

De kurdiske modstandsorganisationer hører med andre ord nu officielt til, hvad USA betegner som ‘udenlandske terrorgrupper i Irak’.

En af de amerikanske hovedaktører i operationerne mod ‘terrorgrupper’ i Irak, general Mark Kimmitt, stedfortrædende chef for Combined Joint Task force 7, erklærede:
– Udenlandske terrorister har igen og igen demonstreret, at de vil kæmpe til den sidste iraker for at opnå deres mål her i Irak.

Generalen tilføjede, at der ikke var nogen oplysninger om, at de udenlandske soldater kæmpede sammen eller koordineret med de irakiske antikoalitionsstyrker. Både elementer fra det tidligere irakiske regime, kriminelle og udenlandske terrorgrupper som Al Qaeda udgør ifølge ham stadig en trussel og behandles med samme opmærksomhed fra koalitionsstyrkerne og de irakiske sikkerhedsstyrker:
– Men vi skelner ikke nødvendigvis mellem forskellige grupper. Vi ser dem som trusler mod koalitionen. Vi ser dem som trusler mod det irakiske folk. Så snart vi har efterretninger om dem, bruger vi dem som basis for handlinger og gennemfører aktioner for at dræbe eller tage til fange.

Tyrkiet har længe afvist en føderativ ordning af Irak, som oprettede en selvstyrende kurdisk region i Nordirak på etnisk baggrund. Noget sådant ses af Tyrkiet som en basis for at samme krav kan rejses af kurderne i Tyrkiet – og som et springbræt til et senere uafhængigt Kurdistan.

Med Erdogans besøg i USA og de amerikanske erklæringer er det slået helt fast, at USA og Tyrkiet ligger helt på linje her.
I sine udtalelser til CNN-Tyrkiet understregede Wolfowitz, at en opdeling af Irak skal finde sted på basis af geografiske og administrative inddelinger, og ikke etniske:
– Vi er fuldstændig enige med Tyrkiet på dette spørgsmål, erklærede han.

Den strategiske alliance mellem USA og Tyrkiet bestod tidligere i et rent militært samarbejde, sagde han, men nu var også spørgsmål som demokrati og sækularisme en del af grundlaget for dette partnerskab.

Wolfowitz opfordrede Tyrkiet til at opgive sin skepsis med hensyn til, hvad der sker i Nordirak, og – med en utilsløret trussel om nye amerikanske aktioner i regionen – Tyrkie til at opgive holdninger som ‘Vi er ligeglade med USA’s behov’ eller ‘Iran og Syrien er vores naboer, ligegyldigt hvad‘ – med reference til at Tyrkiet ikke sendte soldater til at deltage i krigen mod Irak.

I stedet burde den tyrkiske holdning ifølge Wolfowitz være:
– Vi kan deltage i den irakiske befrielsesproces, some er dette århundredes og verdens vigtigste projekt for øjeblikket, og han tilføjede:
– Hvis vi ved at samarbejde kan opnå dette mål, kan jeg forsikre for, at ikke bare vil tidligere skade (i vores forhold) blive gjort god igen, men også alle eksisterende kilder til skade blive fjernet.’

Den amerikanske krigserklæring mod den mest militante del af den kurdiske nationale bevægelse, som nu stemples som terrorister i alle dens forgreninger, og som amerikanerne vil ‘udrydde’ i det kurdiske Nordirak understreger den komplicerede situation i området – og understreger også de amerikanske hensigter om at forvandle modstandskampen i Irak til en borgerkrig.

De to rivaliserende kurdiske partier i Nordirak, som samarbejder med amerikanerne og begge sidder i det amerikansk indsatte ‘regeringsråd’, blev i weekenden udsat for et af de voldsomste selvmordsangreb i Irak siden besættelsen. Ved et koordineret angreb på de to partiers hovedkontorer i den kurdiske parlamentsby Irbil blev mindst 57 dræbt og flere hundrede såret, indbefattet adskillige fremtrædende kurdiske ledere. Den ene bombe var rettet mod Kurdistans Demokratiske Parti (KPD), og den anden mod Kurdistans Patriotiske Union (PUK).

Attentaterne fordømmes af alle kurdiske kræfter. Der drives en omfattende spekulation i, hvem som har gennemført dem.

Den danske sammenslutning af kurdiske organisationer FEY-KURD har i en pressemeddelelse refereret til en udtalelse fra formanden for det nu terrorstemplede Kongra-Gel Zubeyir Aydar. Aydar understreger, at angrebet kommer lige i kølvandet på Tyrkiets antikurdiske kampagne:

– Tyrkiet er et af de lande, der kraftigt modsætter sig en kurdisk status i Nordirak og deltagelse i et føderativt Irak. Man skal derfor huske den tyrkiske generalstabs udtalelse ‘Hvis kurderne insisterer på en føderativ udvej, så bliver det blodigt’. Derfor er gerningsmændene ikke så vigtige i denne sammenhæng som hvem, der oprindeligt har anstiftet disse. De tyrkiske kurdere har adskillige gange oplevet lignende angreb, og forløbet ligner påfaldende hinanden. Alle ved, hvem der føler sig forstyrret af kurdernes befrielse: Adressen er Tyrkiet.’

Aydar opfordrer alle kurdere til enhed og mener, at uden at løse det kurdiske problem i andre lande, får man aldrig fred i Nordirak.

Den koordinerede amerikansk-tyrkiske strategi for at nedkæmpe den nationale kurdiske bevægelse – og forvandle dele af den til lydige kollaboratørredskaber for den amerikanske besættelsesmagt – har endnu engang sat fokus på den fundamentale svaghed i den tyrkiske nationale bevægelses strategi: dens manglende konsekvente modstand mod den amerikanske imperialisme og dennes aggression og del-og-hersk politik i regionen.

Kurderne (og ikke bare i Nordirak) er kommet fra asken i ilden. Ikke bare Tyrkiet, USA og krigskoalitionen i Irak samarbejder for at undertrykke deres nationale aspirationer. Også præstestyret i Iran – hvor der lever 6 millioner kurdere – deltager i kampagnen mod PKK. Adskillige angivelige medlemmer af PKK er i de sidste måneder blevet udleveret til Tyrkiet fra Iran.

Historien har igen og igen bevist, at kurdernes retfærdige nationale ambitioner ikke opnås gennem et samarbejde med imperialismen eller under dens vinger, men kun i kamp mod den – og at samarbejdet med imperialistmagterne og deres lakajer kun fører kurdernes nationale kamp ud i en blindgyde.

Se også:

Democratisation of the Middle East?
Jörg Ulich is questioning line taken by the Kurdish liberation movement in Turkey
Campo Antiimperialista

PKK added to US terror blacklist
Al Jazeera

Wolfowitz: We will Completely Remove Kurdish Group From Northern Iraq
AntiWar

Deputy Secretary Wolfowitz Interview with CNN Turk
US Department of Defense

Bush: I Will Keep My Word
Turks.US

Turkey wages two-pronged diplomatic offensive
Eurasia Net

Turkey Thanks Bush for Support Against Terrorist Organization
US Department of Defense

Foreign Terrorists Use Iraqis to Achieve Their Aims
e-Military Network

FEY-KURD fordømmer det terroristiske angreb mod to kurdiske partikontorer
Modkraft

Amended Designations of the Kurdistan Freedom and Democracy Congress
US State Department

Netavisen 3. februar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne