Danske fredsvagter i demonstration mod muren i Budrus

Af Palæstina Fredsvagter

Omkring 200 palæstinensere, heraf mange kvinder og børn støttet af 25 internationale fredsvagter og 20 israelere gennemførte torsdag en fredelig demonstration mod opførelsen af muren udenfor landsbyen Budrus på Vestbredden.
To danske fredsvagter meddeler samstemmende på mobiltelefonerne fra Budrus, at dagens demonstration var en succes.

Muren omkring Budrus

Budrus og de omkringliggende landsbyer Nihilin, Qibbya og Medea vil miste 90% af deres landbrugsjord ved opførelse af muren. Muren er planlagt at blive bygget i en cirkel omkring de fire landsbyer med kun én enkelt port hvor beboerne kan lukkes ud og ind.
Med erfaringer fra de steder hvor muren allerede er opført, frygter beboerne i landsbyerne en fremtid der ligner et liv i koncentrationslejr.

Tidligere har demonstrationer ved Budrus resulteret i voldsomme konfrontationer med det israelske militær. Men i dag lykkes det at gennemføre en helt igennem fredelig demonstration. Måske skyldes militærets tilbageholdenhed vejret; Budrus har haft silende regn det meste af dagen. Det lykkedes i al fald for demonstranterne at få genplantet oliventræer på ét af de områder, som tidligere af israelerne er inddraget og med bulldozere gjort klar til byggeri af muren.

Militæret ankom sent under demonstrationen og truede beboerne med at ville anholde dem, hvis de ikke forlod området indenfor 15 minutter. Beboerne anså demonstrationen som færdig og succesfuld og valgte at trække sig tilbage til landsbyen Budrus.

En god oplevelse

Fra Budrus fortæller den danske fredsvagt, 20 årige Randa Sebelin over telefonen at hun synes det var en god oplevelse at være med.

– Specielt de mange kvinders deltagelse gjorde et stort indtryk, fortæller Randa, som konstant afbrydes af børn, der råbende i kor protesterer mod opførelsen af muren.
– Jeg ved ikke om det var regnen, der gjorde at denne demonstration endte fredeligt, men alle her er i al fald glade og tilfredse. Vi fik plantet oliventræer på de inddragede lunde og vi fik vist at modstanden ikke er slut, blot fordi de bruger tåregas og gummikugler.

Randa Sebelin bliver i Budrus natten over. Ved tidligere demonstrationer har militæret siden belejret byen og gennemført hus til hus undersøgelser og anholdelser. Dette ønsker de tilstedeværende internationale fredsvagter at forhindre.

31 årige Helle Skousborg, den anden deltagende danske fredsvagt i Budrus, tager senere i dag videre til opgaver i Jenin.

Modstanden mod muren fortsætter

Målet for demonstrationen var
– at tilbage erobre den jord som illegalt er blevet inddraget til opførelse af muren, for her at genplante oliventræer.
– at opfordre den Internationale domstol i Haag til at fordømme opførelsen af muren.
– at vise de israelske soldater, at den fredelige modstand mod muren vil fortsatte trods at den hidtil er mødt af skud, vold og fængslinger.

Beboerne i Budrus har indtil nu fået forhindret opførelsen af muren gennem fredelige sit-ins på jorden og på bulldozerne. Alligevel har reaktionen fra de israelske styrker været meget brutal: Over 60 beboere har været såret af gummikugler, hæren har invaderet Budrus og skudt med skarpt, kvinder og børn er blevet udsat for kraftige tåregasangreb ved alle de hidtidige demonstrationer.

10 beboere er fængslet bl.a. anklaget for noget så absurd som at have huset internationale fredsvagter, som var det en forbrydelse. To internationale fredsvagter har været anholdt i Budrus, den ene det svenske Rigdagsmedlem Gustav Fridolin fra Miljøpartiet.

Netavisen 23. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne