Politiprovokatører og demonstrationsfrihed

To civilklædte betjente, som optrådte som pistolbevæbnede provokatører under demonstrationerne ved EU-topmødet i København sidste år, er blevet dømt for at have overtrådt maskeringsforbudet!
Se Kommunistisk Politiks reportage og billeder af provokatørerne her.

De fulgte blot politiledelsens ordrer. Efter dommen har denne produceret et notat om, at det var så koldt, at maskeringsforbudet var ophævet. I al fald for betjente. Det blev holdt hemmeligt for demonstranterne.

Det er åbenlyst, at der rettes bager for smed. Ikke bare var der mange flere betjente end de to dømte, der optrådte som maskerede provokatører: Det er også indlysende, at de hovedanklagede burde være politities ledelse, ikke mindst Hr. Kaj Vittrup, som i øjeblikket er ved at undervise irakerne i, hvordan dansk politi laver justits.

– Dommen mod de betjente, der brød maskeringsforbudet under EU-topmødet i København, er vigtig for sikringen af demonstrationsfriheden. Men Politiforbundets udtalelser giver grund til en undersøgelse af, om politiledelsen burde have fået dommen, siger Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU

– Danske organisationer havde i mere end et halvt år brugt enorme ressourcer på at sikre fredelige, lovlige og ikke-voldelige demonstrationer i Danmark under det danske EU-formandskab. Vi ville vise omverden, at det danske demokrati er så stærkt, at det kan holde til et EU-formandskab med både danske og udenlandske demonstranter. Det lykkedes, men desværre valgte politiet at bryde et ellers meget positivt samarbejdsforhold ved at to betjente brød maskeringsforbudet under en demonstration, udtaler Majbrit Berlau, kandidat ved valget til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EUs liste N.

– Politiforeningen har i forbindelse med dommen givet udtryk for, at politimændene handlede efter ordre fra ledelsen af Københavns Politi. Vi kan godt forstå politiforeningens protester, hvis de to betjente har fulgt en ordre om det. Derfor er det også nødvendigt, at sagen undersøges til bunds. Dette er vigtigt for at få renset luften, således, at der i fremtiden kan ske et samarbejde mellem danske NGO’er og politiledelsen i København, understreger Majbrit Berlau.

Netavisen 10. januar 2003