Stemmer alle vegne fra

Leder
Kommunistisk Politik 24, 2003

3 millioner mennesker dør hvert år af aids. Det kunne forhindres. Medicinen til at reducere tallet af døde enormt findes. Hidtil har medicinalselskabernes profitbegær forhindret fattigfolk i Afrika og andre fattige steder i at få den.
Aids er bare en af de sygdomme, som kunne holdes nede, men er blevet til en dræbende epidemi i den fattige del af verden.

‘Kampen mod aids’ er også blevet en arena, hvor afdankede statsmænd som den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton kan pudse et ‘progressivt’ image af. Clinton har turneret verden rundt, blandt andet til Kina, for at fortælle, at man skal gøre noget ved det.

Billederne af de syge og lidende mennesker – mænd, kvinder og børn, langt fra de imperialistiske lande, der har sygdommen nogenlunde under kontrol – fylder medierne.
Stemmer alle vegne fra.

Hvert år på den internationale aids-dag tændes nyt håb: Nu er der en ny beslutsomhed – der vil blive gjort noget ved det. De rige lande reagerer. Hvert år har epidemien bredt sig. Hvert år flere døde, flere smittede.

25 millioner mennesker døde af sult sidste år, siger FN. De aids-døde er ikke talt med. Mange mange flere end der dør i imperialismes krige. Dødens høstmaskine mejer år for år stadig flere ned under den nuværende globale orden. Fattigdommen i verden har bredt sig. Målet om at udrydde sult i 2020 vil ikke blive nået.
Det går den modsatte vej: I sidste halvdel af 90erne er fattigdommen og sulten i verden bare vokset og vokset. Med enkelte lande som undtagelser. I de 21. århundrede har denne tendens taget yderligere fart.
Stemmer alle vegne fra.

Til gengæld er rustningsudgifterne mangedoblede.
I sidste uge underskrev George Bush det amerikanske rustningsbudget for 2004. Det satte igen rekord: 401.3 milliarder dollars. Det omfatter ikke ‘engangsudgifter’ som krigen og besættelsen af Irak og Afghanistan (ca. 150 mia. dollars). De amerikanske rustningsudgifter er dermed større end nogensinde – i absolutte og relative tal – end under Den kolde krig.

I krigsbudgettet, der skal sikre knusende amerikansk militær overlegenhed over alle tænkelige konkurrenter, og muliggøre udkæmpelsen af flere varme krige forskellige steder i verden på én gang, indgår også midler til at udvikle nye atomvåben til brug på slagmarken i nye krige: ‘mini-nukes’, ‘bunker-busters’ og hvad de hedder. De findes allerede, og USA var parat til at bruge dem i Irak – ‘om nødvendigt’ – hvis de ikke allerede blev brugt. Der skal flere af dem. Nye krige vil med sikkerhed se atomvåben brugt – hvis det står til USA.

Bush afsætter 9.1 milliarder dollars til udviklingen af det såkaldte raketskjold – programmet for at vinde enhver krig fra rummet.
Deri indgår også planerne for Thule-basen på Grønland. Det var forventeligt, at Thule-fangerne tabte deres sag ved Højesteret med krav om at få retten til Thule-området tilbage.
Det er eksproprieret – til stjernekrig. De oprindelige beboere er væk.

Stemmer alle vegne fra.
Hvad er det egentlig som dræber? Aids? Eller fattigdom? Det er kapitalistisk profithunger, kapitalisme og imperialisme, slet og ret. Raketter i stedet for brød, medicin, social oprustning.

Bertolt Brecht hørte stemmerne fra ‘De håbende’. Han kunne kun give ét svar:

Hvad venter I på?
At de døve begynder at lytte
Og at de umættelige
forærer jer noget!
Ulvene vil føde jer i stedet for at sluge jer!
Af lutter venlighed
vil tigrene bede jer
trække tænderne ud på dem!
Dét venter I på!

Netavisen 10. december 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne