Jul i fattigdommens skygge

Den voksende fattigdom i Danmark mærkes med fuld styrke i december måned: julemåneden. Flere og flere familier må år for år søge om hjælp til at klare julen (om julepakker) hos bl.a. Frelsens Hær og Børnenes Kontor i København. Samtidig har de fattige stadigt færre penge til rådighed pr. måned til at leve for.

Den stadigt stigende omfordeling fra fattig til rig i Danmark lader sig ikke længere skjule. Mens den danske monopolkapital med A.P Møller-koncernen i spidsen forgyldes, så bliver de fattige danskere stadigt fattigere. Armoden er steget eksplosivt. Organisationer, der har problemerne tæt inde på livet som Frelsens Hær og Børnenes Kontor, er rystede.

Antallet af familier, der søger hjælp til jul (julepakker) i år er steget lidt, oplyser Frelsens Hær. Men ikke nok med det. Ansøgernes økonomiske forhold er indenfor de sidste år blevet markant forringet. Allerede sidste år slog forarmelsen af de fattigste tydeligt igennem, men udviklingen er fortsat, med uformindsket styrke. Der er eksempel på enlige mødre, der kun havde 1500 kr. om måneden.

Sidste år uddelte Frelsens Hær alene 5000 julepakker til især fattige familier.
UnderDanmark, folk på bistandshjælp mv., får simpelthen stadigt mindre udbetalt til at leve for. Det bekræfter Børnenes Kontor. Mange familier må klare sig for under 2000 kr. om måneden, og mange enlige forsørgere er af økonomiske årsager tvunget til at leve et yderst isoleret liv. Der er ikke penge til at gå ud for (bevæge sig udenfor hjemmets fire vægge).

Mindre end halvdelen af de cirka 5000 ansøgere kan forvente at modtage en julepakke fra Børnenes Kontor i år. Budgettet rækker blot til 2300 julepakker. Heller ikke Frelsens Hær har mulighed for at imødekomme alle ansøgninger. Så for tusinder af familier bliver årets jul alt andet end hjerternes og børnenes fest.

30.000 danske familier lever, ifølge Rådet for Socialt Udsattes nyligt offentliggjorte rapport om den voksende fattigdom i Danmark (udarbejdet af CASA), under EU’s fattigdomsgrænse. Mens antallet af børn, som vokser op i fattigdom er opgjort til 200.000. (Red Barnets rapport udarbejdet af Socialforskninginstituttet)
(Se Fattigdommen breder sig som pest i Danmark Netavisen 21.11.2003)

Ikke mindst flygtningenes og indvandrernes økonomiske forhold er blevet drastisk forringet, hvilket også har vist i forhold til, at stadigt flere udlændinge ansøger om julepakker, fortæller Frelsens Hær.
(Se “Starthjælp”: Pænt ord for forarmelse Netavisen 22.11.2003)

Men den stigende fattigdom rammer også mange danske familier hårdt, og ikke mindst er antallet af ansøgninger fra enlige forsørgere på SU steget kraftigt.

Sidste frist for at ansøge om en julepakke er 1. december (Frelsens Hær). Det er for sent ansøge om en julepakke fra Børnenes Kontor i år.

Netavisen 29. november 2003