Kooperationens økonomiske kaos

Fagbevægelsen har i de seneste årtier fået sig et rigtigt skidt image: pamperi, bedrageri og økonomisk kaos. LO-toppen og forbundslederne har jævnligt været ude med udsagn om, at nu vil alt blive til det bedre; men uden synligt resultat.

I sidste uge kom det frem, at fagbevægelsens formue er vokset til en rekordstor størrelse på mere end 11 milliarder kroner, hvilket vil være nok til at iværksætte en 20 ugers lang storkonflikt.
Nu oplyser LO’s ugebrev A4, at de 29 virksomheder, som fagbevægelsens kooperation består af, har en egenkapital på 3,7 milliarder kroner, der bliver forvaret meget ringe.

Derfor har den toneangivende pengetank AKF Holding lavet en handlingsplan for hver enkelt kooperativ virksomhed, den har skudt penge i. Planen består af fire krav: De skal få pengene til at yngle, være værdiskabende, have en positiv udvikling og samtidig med et positivt omdømme til deres ejere.

De tre første krav er vel stort set identiske; mens det sidste er yderst tiltrængt for toppen af dansk fagbevægelse; men til gengæld også det sværeste at indfri.
Hvis ikke målene opfyldes, vil AKF Holding trække sine penge ud af virksomhederne, truer selskabets direktør.

Flertallet af kooperationens virksomheder kører urentabelt; men Ugebrevet A4 beskriver ikke årsagen til dette. Fagbevægelsens top har heller ikke for vane at afsløre hinanden, fordi man har fingrene i kagedåsen, hvilket nok kan forklares med, at det har de stort set alle.

Hvorvidt AKF Holding overhovedet har en klemme på det enkelte selskab sætter lektor ved Syddansk Universitet, Johannes Michelsen, et stort spørgsmålstegn ved:
– AKF er i en position, hvor de kun kan stille krav til virksomhederne, hvis der er brug for yderligere kapital. Ellers kan de bare læne sig tilbage og smile af AKF, udtaler han til Jyllands Posten.

Netavisen 25. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne