Stigning i beskæftigelsen?

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af beskæftigede steget med 600 fra 2. til 3.kvartal i år.

Økonomer i Danske Bank og Nordea er enige om, at tallene er yderst overraskende og positive. De mener til gengæld, at der ikke er nogen grund til eufori, da økonomiske indikatorer ikke tyder på noget opsving før tidligst i løbet af foråret 2004.

Det er beskæftigelsen i Bygge- & Anlægssektoren, der faktisk som eneste sektor har trukket den forøgede beskæftigelse på omkring 3.000 flere ansatte.
Økonomer i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) stiller sig imidlertid meget tvivlende i tallenes holdbarhed. Der er tre faktorer, der tyder på, at tallene for Anlæg- og Byggesektoren er direkte ukorrekte.

For det første er påbegyndelsen af både bolig- og erhvervsbyggeri faldet kraftigt i 2003. For det andet viser Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistikker for 3.kvartal kun en ubetydelig fremgang i denne sektor, der tilmed er mindre end andre sektorer, hvor beskæftigelsen er faldet. Det er yderst unormalt og ulogisk. Endelig burde en eventuel forøgelse af beskæftigelsen have sat sine spor i antallet af arbejdsløse i sektoren, hvilket den ikke har. Ledigheden er stort set uændret fra 2. til 3.kvartal, fastslår økonomer i AE.

Samtidig fortsætter krak og massefyringer – og det er ikke de mindste af de danske virksomheder, som fyrer.

F. Junckers Industrier A/S er trådt i betalingsstandsning med en gæld på 93,5 mio. kr. Indtil videre er det ikke lykkedes at finde banker, der vil stå inde for en gældssanering. Tysk bankkapital er i øjeblikket inde i billedet i forhold til en redningsplan. Hvis udgangen bliver en konkurs, vil det ikke blot ramme de tusind ansatte, men også en lang række underleverandører, der anslås at beskæftige 2.000 mand. En eventuel fallit for trægulvsproducenten vil således ramme hele Køge og omegn i mindst samme grad som Frederiksværk, da Stålvalseværket drejede nøglen om.

I slutningen af oktober fyrede Lego 257 ansatte. Som om det ikke var nok, besluttede det Bodum-ejede selskab Multiplast A/S to uger efter at lukke plaststøberiet. Det koster ni timelønnede og fire funktionærer deres arbejde.
– Alt er gået efter bogen. Fyringerne er forhandlet på plads efter loven om massefyringer, udtaler formanden for SiD Billund, Ole Pihl Marcussen, der konstaterer, at Billund er hårdt ramt af arbejdsløshed:
– Vi prøver at bevare optimismen, idet vi er på vej med en jobklub og efteruddannelse, så folk er klar igen, når hjulene kommer i gang igen.

Netavisen 22. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne