Skolepraktik totalt undermineret

Fem sjettedele af alle skolepraktikpladser skæres væk – Lønnen halveres, mens protesterne vokser

– Regeringen lyver hurtigere, end en hest kan rende.
Dette folkekære ordsprog har regeringen med den seneste finanslov påtaget sig i mere end én forstand. Det drejer sig ikke om blot løftebruddet om angrebene på dagpengene, som de havde garanteret ikke at røre ved. Tilbagetrækningen af forslaget ændrer ikke ved den kendsgerning, at deres hensigt var og er at forringe forholdene for de omkring 800.000 udstødte.

Regeringen og deres forligspartnere – Dansk Folkeparti og De Radikale – lyver også, når det handler om den nye aftale angående erhvervsuddannelser, der har fået tildelt den optimistiske overskrift: “Flere unge skal have en uddannelsesaftale”.

Det er ikke første gang, at konsekvenserne af et forlig bliver groft manipuleret med et kært navn. Meget rammende indgik regeringen sidste år et arbejdsmarkedsforlig med blandt andet Socialdemokratiet, hvis overskrift lød: “Flere i arbejde”. Siden har adskillige titusinde mistet deres arbejdsplads.

Kendsgerningerne om den nye uddannelsesaftale er, at 7.218 elever i skolepraktik skal med aftalen i hånd skæres ned til 1.200. Det vil ramme både de kommende unge, der påtænker at gennemføre en sådan uddannelse samt unge, som allerede er i gang med en skolepraktikordning.

Derudover overføres alle skolepraktikanter (SKP’ere) til SU-lignende produktionsydelse, der kun udgør halvdelen af det, de får i dag: 5.330 kr. til elever over 18 år og 2.210 kr. til elever under 18 år. Endelig indføres en række korte uddannelser; men de kræver seks måneders erhvervserfaring.

Forliget indebærer også, at omkring 4.000 nuværende elever er blevet taget grundigt ved næsen, idet aftalen virker med tilbagevirkende kraft. Eleverne er imidlertid startet på uddannelsen under forudsætning af, at de kunne fuldføre den, – hvis ikke i mesterlære, så under skolepraktikordningen.

Det har fået formanden for Foreningen af Skoleledere, Per Skovgaard Andersen, til at fare i kridthuset:
– Jeg har en meget dårlig smag i munden, da skolelederne har lovet eleverne noget, som politikernes beslutning, gør det umuligt at overholde.

Skolepraktikordningen, som blev oprettet for at unge, der ønsker/ønskede en faglig uddannelse men ikke kunne opdrive en læreplads hos en håndværksmester, er dermed skudt i sænk. SiD’s uddannelsessekretær, Poul Hansen, er da også stærkt utilfreds med aftalen:
– At påstå, at aftalen skaffer flere en erhvervsuddannelse er at stikke de unge blår i øjnene. Uddannelserne er devaluerede, og tusindvis af unge må sejle deres egen sø, udtaler han til Fagbladet.

Poul Hansen står ikke alene med sin kritik. I torsdags afleverede utilfredse SKP’ere 8.500 underskrifter i protest mod forliget til undervisningsminister Ulla Tørnæs (V). (Se EEOs pressemeddelse her )

SKP’erne nøjes ikke bare med kritik på et stykke papir, men sætter også handling bag. Tusinder SKP’ere aktionerede og strejkede for få uger siden imod regeringens planer om at slagte deres og andre unges uddannelsesmuligheder.

– Ulla Tørnæs skal konfronteres med den udbredte utilfredshed, der er. Det her påvirker jo SKP’ernes hverdag i meget høj grad. Vi arbejder i øjeblikket målrettet efter at mødes med forligspartierne. For selvom forliget er indgået, er denne sag langt fra slut for vores vedkommende, siger Christina Celeste, formand for EEO, Erhvervsskolernes Elev Organisation.

Og protesterne fortsætter. Et stormøde i Valby den 7. november blev en stor succes med op mod 1000 fremmødte. Der er fortsat opbakning til at fortsætte kampen for uddannelsesgarantien.

Se mere på
www.eeo.dk

Netavisen 18. november 2003