EUs våbenagentur må stoppes ved folkeafstemningen

– EU er i dag verdens næststørste våbeneksportør, men det er ikke nok. Nu vil EU kæmpe for mere udvikling og eksport af våben. Det er ikke et fredens projekt, siger Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

Ditte Staun

– EU-landene er netop blevet enige om at oprette et fælles våbenagentur. Især Frankrig og Tyskland har en ambition om, at agenturet skal få EU-landene til at købe mere europæisk militært isenkram for at styrke den europæiske forsvarsindustri, der har svært ved at følge med konkurrencen fra amerikanske producenter. Men hvis EU ønskede at spille en bedre rolle i verdenssamfundet end USA, så burde man have sagt nej til etableringen af et våbenagentur, udtaler Ditte Staun, der er en af Folkebevægelsen mod EUs spidskandidater ved valget til EU-parlamentet.

– EUs regeringer viser deres hykleri, når de taler om EU som fredens projekt, samtidigt med at de etablerer et EU-våbenagentur. EU arbejder på at styrke muligheden for eksport af våben. I fremtiden vil endnu flere af verdens konflikter blive kæmpet med EU-våben.

Ditte Staun er tilfreds med at den danske forsvarsundtagelse holder Danmark uden for EUs våbenagentur. Men hun foreslår, at Danmark siger nej til, at EU kan bruges til et våbensamarbejde.

– Vi har meldt os ind i et samarbejde som fra starten drejede sig om handel. Nu er EU blevet en våbenudvikler og våbenhandler. Det svarer til, at man melder sig ind i en tennisklub, og at den bliver til en jagtklub. Det er langt ude. Regeringen har vist, at de ikke ønsker at stoppe EUs våbenagentur. Det giver befolkningen endnu en grund til at afvise EUs nye grundlov i den kommende folkeafstemning, siger Ditte Staun på Folkebevægelsens vegne.

Netavisen 19. november 2003