Biopas: EU følger USA i Big Brother

Fra 26. oktober næste år kræver USA, at gæster i landet skal have en ny type pas eller visum, der indeholder en skanning af ansigtet samt et fingeraftryk eller et irisbillede. EU er ved at indføre samme krav til udlændinge og egne borgere.

I første omgang indfører EU såkaldte biometriske visa til udlændinge. Senere skal EU-borgernes pas formentlig også indeholde nye oplysninger. Pas med scanning og fingeraftryk.

– EUs justitsministre er igang med en skræmmende og forkastelig optrapning af overvågningssamfundet i EU, udtaler Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU

EUs justitsministre har besluttet at indføre såkaldt biometri i rejsedokumenter. Det betyder, at visa og pas skal udstyres med fingeraftryk samt digitale skanninger af ansigt og øjne.

– Det er et led i en skræmmende og forkastelig optrapning af overvågningssamfundet i EU, udtaler professor dr.jur. Ole Krarup, som Folkebevægelsen mod EUs medlem af EU-parlamentet og parlamentets Udvalg om Borgernes Friheder og Rettigheder, Retlige og Indre Anliggender.

– Hvis EU påtvinger os de såkaldte biopas, så får vi en yderst risikal registrering af oplysninger uden reel kontrol med, hvad de bruges til, siger Ole Krarup og henviser bl.a. til menneskerettighedsorganisationen Statewatchs beskrivelse af EUs biopas som ‘endnu er skridt på vej mod 1984’.

– Det har meget mere at gøre med politisk og social kontrol end med bekæmpelse af terrorisme. Hvor længe går der før biometriske oplysninger til visa bliver brugt til andre formål? spørger Tony Bunyan fra Statewatch i en ny rapport.

Se også
Nyt pas med scanning og fingeraftryk Politiken
Big Brother eller øget sikkerhed? Politiken

Netavisen 7. oktober 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne