A.P. Møller får den sidste olie

En dansk regering har endnu engang holdt lavprisudsalg med de danske ressourcer – for bare én kunde. Kongen af Nordsøen – A.P. Møller – har fået hvad han gik efter: Retten til at score gigantprofitter på samfundsværdierne.

Regeringsaftalen forærer igen den danske nordsøolie og -gas væk til det samme multinationale selskab. Dermed kan Mærsk-Møller kunne herske uafbrudt over det sorte guld i Nordsøen i 80 år – fra begyndelsen på dets ‘olieeventyr’ i 1962 frem til den 8. juli 2042, hvor eksperterne regner med at den vil være tømt.
Altså fra start til slut.

Hvis aftalen ikke var indgået, ville A.P. Møllers rettigheder til at hente olien op af havbunden være udløbet i 2011. Nu får selskabet lige 30 år mere – hvis fidusen ikke bliver stoppet.

Aftalen blev hilst med tilfredshed af Børsen. A.P. Møller-aktierne står til nye rekordstigninger.

Hele spillet mellem den danske stat og A.P. Møller er et skoleeksempel på en ‘vellykket privatisering’: Private monopoler scorer superprofitter i multimilliardklassen, mens samfundet må nøjes med krummerne.

Den elendige aftale sælges med at A.P. Møller frem til år 2012 vil betale to mia. årligt ekstra til statskassen – i alt 20 milliarder kr.

Ifølge aftalen skal staten i 2012 endvidere overtage ikke 100 pct., men 20 pct. af ejerandelen af DUC – Dansk Undergrunds Consortium – som A.P.Møller ejer sammen med Chevron Texaco og Shell.

Regeringen har flertal for aftalen sammen med sit støtteparti. Og Socialdemokratiet erklærer sig rimelig tilfreds. Det var en socialdemokratisk regering, som indgik den katastrofale aftale fra 1962, som nu gentages i 2003.

Netavisen 1. oktober 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne