Fjernelse af portostøtte fjerner også arbejdspladser

Den grafiske branche bliver trykket på et trecifret millionbeløb, hvis portostøtten til blade og tidsskrifter fjernes.
Venstre er med forslaget ude i et ideologisk korstog mod fagpressen, som omvendt truer med at flytte produktionen til udlandet, hvor både produktion og portoudgifterne vil være mindre.

VK-regeringen vil med den kommende finanslov fjerne portostøtten til tidsskrifter, blade og magasiner, som sidste år udgjorde en værdi på 188 millioner kr. Fire ud af de største portostøttede blade har tilknytning til fagbevægelsen, hvoraf det største var SiD’s medlemsblad Fagbladet med 7,2 millioner i støtte. Et medlemsblad på under 3.000 i oplag vil fra nytår typisk udløse en portostigning fra 2 til 11 kr. pr. eksemplar.

Det har affødt en prompte reaktion i Dansk Fagpresse:
– I og med at der venter en kæmpe takststigning, begynder bladene at overveje andre muligheder. Det er klart, at kreativiteten i en sådan situation blomstrer, udtaler John Mouritzen, markedschef i Dansk Fagpresse.

Flere grafiske arbejdsgivere, hvis produktion er bundet op på blade og tidsskifter, har allerede udtrykt planer om at flytte produktionen til udlandet. Det indebærer to umiddelbare fordele: Lønudgifterne reduceres, og portoen billiggøres ved flytning til lande udenfor EU. De grafiske arbejdsgivere anslår, at inddragelsen af portostøtten vil betyde en ekstraregning på omkring 500 millioner.

Reglerne er samtidigt skruet sådan sammen, at det i dag ikke lovligt at fragte forsendelserne til udlandet for at afsende dem til Danmark og dermed spare portoforskellen. Det tvinger arbejdsgiverne til at flytte produktionen.

Venstre er kold over for fakta om flytning af produktion og nedlæggelse af arbejdspladser:
– Det vil i givet fald være prisen på den fri konkurrence, udtaler Venstres trafikpolitiske ordfører Svend Heiselberg.
– Mange fagblade ville ikke tage skade af at blive rationaliseret. De er fyldt med fyld, og jeg mener, de med god grund kunne finde nogle besparelser, siger han og kalder protesterne for klynkeri.

Fagbladets redaktør, Palle Smed, mener, at Venstreordføreren er helt ude i skoven:
– Forslaget skaber ikke fri konkurrence. Tværtimod bliver uligheden mellem fagpressen og dagbladene større, da de beholder portostøtten, fastslår han over for Jyllands Posten.

Netavisen 9. september 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne