Ny massefyringsbølge på Fyn

Sommerferien er dårlig nok slut, før fynske arbejdere på ny i snesevis sparkes på gaden. En bølge af massefyringer hærger Fyn, der i forvejen er utroligt hårdt ramt af massearbejdsløsheden. Det værste år for beskæftigelsen i (mindst) et årti har forvandlet Fyn til en arbejdsløshedsø – og den katastrofale udvikling fortsætter med uformindsket styrke.

Overalt på Fyn har virksomhederne siden juni foretaget massefyringer. Massearbejdsløsheden stiger på ny eksplosivt. 6,6 pct. af arbejdsstyrken er nu ifølge de officielle statistikker arbejdsløse. 15.627. 3600 flere end juni året før. Indtil videre. Indenfor den seneste uge har fire nye virksomheder varslet masseafskedigelser eller i første omgang arbejdsfordeling.

Batteriselskabet Danionics fyrer 93 arbejdere, halvdelen af arbejdsstyrken på deres fabrik i Odense. En stor del af produktionen flyttes til Fjernøsten, oplyser virksomhedens direktør. Alle arbejdere på Micro Matic tvinges til at gå på arbejdsfordeling. Daloon afskediger 72 arbejdere – eller hver fjerde ansat – på deres virksomheder i Nyborg og i Rudkøbing (Langeland).

Senest har firmaet Hudevad Export A/S varslet fyringer. I første omgang afskediges 15 ud af de i alt 200 arbejdere på firmaets to radiotorfabrikker i Hudevad og Rudkøbing, som led i en rekonstruktion af firmaet, men flere fyringer kan bestemt ikke udelukkes, oplyser ejeren, Søren Rasmussen.

Der er tale om en katastrofe, da arbejdsløsheden i forvejen er foruroligende høj. De fyrede har ingen udsigt til andet arbejde – og SiDs distriktssekretær på Fyn frygter endog en yderligere acceleration i ledigheden i løbet af efteråret. Absolut intet tyder på, at udviklingen vender foreløbigt. Hverken på Fyn eller i Danmark som helhed.

Den danske “jobkrise” (en ny betegnelse for den kapitalistiske internationale økonomiske krise, der også for alvor har ramt Danmark) er ved at blive en af de værste i Europa, slår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fast ovenpå den barske kendsgerning, at 50.000 danske arbejdspladser er forsvundet fra jordens overfalde alene i år. År 2003. Foreløbigt. Den økonomiske krise (“jobkrisen”) har ramt Fyn ekstra hårdt. Ledigheden på Fyn ligger i dag klart over landsgennemsnittet.

Se også
Beskæftigelsen falder drastisk
Netavisen 23.08.03

Netavisen 23. august 2003