Fogh og danske diplomater i estisk ja-fremstød

Danske diplomater har deltaget i et et klart og entydigt propaganda-fremstød for EU forud for folkeafstemningen. Vil statsministeren fortsætte den brutale indblanding i Estlands interne anliggender i sin tale i Estland – for skatteydernes penge?

I dag skal den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen tale i Raekvere, Estland.
– Besøget i Estland vil sætte fokus på den forestående folkeafstemning om estisk EU-medlemskab. Jeg er glad for på dette tidspunkt at få lejlighed til at fortælle om Danmarks erfaringer som EU-land, har han udtalt.

– Vil du holde en afbalanceret tale i den ånd som ligger i det politiske mandat, dit folk har givet dig? lyder et af de mange spørgsmål fra estiske borgere til den danske statsminister i en estisk avis.

– Det er et godt spørgsmål, siger Ditte Staun, talsperson og EU-parlamentskandidat for Folkebevægelsen mod EU, som er i Estland i disse dage for at modvirke et skævt billede af danskernes holdning til og erfaringer med EU.

– Vil Anders Fogh Rasmussen fortælle om den pris, som dansk landbrug, fiskeri og arbejdsmarked har betalt siden 1972 trods de massive løfter om guld og grønne skove? Vil han fortælle om det danske nej i 1992 og 2000? Vil han fortælle, at Danmark har fire betydelige undtagelser i forhold til medlemskabet, som esterne ikke får? Vil han fortælle om de meget ringere betingelser og levevilkår, som esternes tilbydes i deres aftale med EU i forhold til forholdene i de nuværende EU-lande?

– Nej, jeg frygter tværtimod, at Anders Fogh Rasmussen vil fortsætte, hvor den danske ambassade i Estland slap i weekenden og køre videre med en brutal indblanding i esternes interne anliggender, som officielle, skattefinancierede repræsentanter for den danske stat bør afholde sig fra.

Diplomater i ensidig ja-offensiv

I weekenden mødte Ditte Staun frem i de sydestiske byer Valga og Vöru, hvortil den danske ambassade havde sendt sine diplomater for at bakke op om EUs informationskontor fremstød.

– Jeg har observeret repræsentanter for det danske diplomati i fire dage på turné med EU-Kommissionens bus og er blevet bekræftet i vores bange anelser: Der ER tale om ensidig propaganda for et ja ved folkeafstemingen om estisk medlemsskab af EU, som løber af stablen den 14. september.

Som øjenvidne til ambassadesekretær Erik Høegs taler og efter flere samtaler med Hr. Høeg kan Ditte Staun berette om modsætningen mellem, hvad der bliver sagt og realiterne:

– Høeg mener, at informationen om bord på Eurobussen er neutral, men oversættelsen af en del af brochuren ”Den Europæiske Union: Nej eller Ja, taler for sig selv:”

In general, Estonia will remain outside the borders of security, stability and economical welfare that EU offers after a NO vote. By saying NO the Estonians will take the risk of remaining No- Man’s-Land between two unions, The SNG and EU. A NO answer brings along the weakening of the Estonian economical growth. It will also decrease investments in regional development, social politics and agriculture, and in ones turn, this will mean a fall in the quality of life.

– Desuden er det slående, at den danske ambassade kan fastholde, at informationen er neutral, når Høeg end ikke har læst materialet om bord på den blå bus med de gule stjerner, siger Ditte Staun og fortsætter:

– Hele symbolikken indikerer en entusiasme for et bestemt resultat, der ikke harmonerer med hverken ånd eller bogstaver i artikel 41 i diplomatiets grundlov Wienerkonventionen. Her sættes neutralitet i højsæde.

Ditte Staun ønsker dog at slå fast, at Folkebevægelsen mod EU intet har imod demokratiske debatter på tværs af grænser:

– Det ville naturligvis vare helt i orden, hvis Europabevægelsen i Danmark støttede ja-siden, ligesom jeg toner rent flag herovre – og ikke kunne drømme om at erklaere mig neutral. Det er noget ganske andet, når det danske diplomati er med til at finansiere en bustur med ensidig ”information”.

Netavisen 19. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne