– Notat viser at EU-grundloven truer retsundtagelse og retssikkerhed

– ”Retsforbeholdet” er ikke nogen ”risiko”, men tværtimod en chance til at sikre vores egne retstraditioner, udtaler Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU

Pressemeddelelse
Folkebevægelsen mod EU

Udenrigsministeriet har udarbejdet et notat om ”Konventstraktaten og forbeholdene”, som medierne især har fortolket som, at de danske undtagelser udgør et stort problem i forbindelse med gennemførelsen af en EU-grundlov.

– Udenrigsministeriets notat understreger, at de danske undtagelser – som danske regeringer på mange måder selv har undergravet – nu for alvor er i fare. Skal Danmark tilslutte sig EU-grundloven, kan man ikke opretholde undtagelserne, udtaler medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, professor dr.jur. Ole Krarup, som er medlem af Udvalget om Borgernes Friheder og Rettigheder, Retlige og Indre Anliggender i EU-parlamentet.

– Den retslige undtagelse kaldes et problem og en risiko, men den bør omtales som en foræring og en chance for at sikre og styrke vores egne retstraditioner. Fjerner vi undtagelsen og tilpasser os EU, vil borgernes retssikkerhed blive undergravet. Skræmmende eksempler er EUs rammeafgørelse om ”Den Europæiske Arrestordre” og EUs aftale med USA om udlevering af personlige oplysninger om flypassagerer til amerikanske efterretningstjenester, siger Ole Krarup og tilføjer:

– Med en ophævelse af vores undtagelse vil vores retssikkerhed blive undergravet i endnu højere grad. Der er ingen tvivl om, at det danske politi og retsvæsen udgør en klar bedre beskyttelse mod terror end EUs overstatslige politi. De nødvendige samarbejdsrelationer med udlandet er fuldt tilstrækkelig for vores sikkerhed.

Folkebevægelsen mod EU vil senere vende tilbage med en mere uddybende udredning om situationen for den retslige undtagelse i lyset af EU-konventets forslag til EU-grundlov.

Netavisen 16. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne