Fem internationale fredsvagter såret på Vestbredden

Pressemeddelse
Palæstina Fredsvagter
28. juli 2003

I dag klokken 12.00 lokal tid blev fem internationale aktivister såret under en aktion mod det såkaldte sikkerhedshegn ved landsbyen Anin udenfor Jenin på Vestbredden. To danske fredsvagter deltog i aktionen.

Aktionens formål var at rette omverdenens opmærksomhed mod det “hegn” den israelske stat unilateralt lader opføre i palæstinensiske områder.
De to danske fredsvagter Randa Sebelin og Nikolaj Hänselt deltog. Randa udtaler: “Vi var en gruppe bestående af 20 internationale og 30 israelske fredsaktivister, samt 200 lokale palæstinensere som havde samlet sig nær en aflåst låge i hegnet. Med boltsakse og vores hænder forsøgte vi at gennembryde den i protest mod opførelsen og de alvorlige konsekvenser muren har for det palæstinensiske samfund”.

Alene i dette område er 4000 træer blevet fældet for at bygge muren, mens 22000 palæstinensisk ejede plantage-træer befinder sig på den israelske side af muren, hvortil de palæstinensiske landmænd ingen adgang har.

“Da aktionen startede begyndte det israelske militær med det samme at åbne ild mod vores gruppe. Både gummikugler, tåregas og chokgranater blev affyret direkte mod os uden forudgående advarsel fra militærets side. Fire internationale fredsvagter blev ramt og lettere såret af gummikugler – én i ryggen – en femte blev ramt af en chokgranat. Afstanden mellem soldater og fredsvagter var kun 20 meter”, fortsætter Randa.

Randa Sebelin –
Dansk Palæstinafredsvagt

Hegnet – eller Apartheidmuren, som den kaldes i de besatte områder – bygges på palæstinensisk eksproprieret land og snor sig ind og ud på Vestbredden, og følger derfor ikke “den grønne linje” fra 1967. Herved bliver mange palæstinensiske landsbyer tæt omsluttet med høje mure og pigtrådshegn, vagttårne og store områder kaldet sikkerhedszoner, dvs. lukkkede militære områder, hvor ingen palæstinenser må bevæge sig. Konsekvenserne for de lokale palæstinensere er vidtgående og katastrofale. Mange hektar frugtbar landsbrugsjord fratages dem, og deres levebrød forsvinder. Alene landsbyen Anin har mistet 11500 dunums (1 dunum=1000 m2). De seneste rapporter fra Israel taler om en 600 kilometer lang mur på den vestlige side af Vestbredden, dertil skal nævnes en planlagt østlig mur hvis størrelse endnu ikke er fastlagt.

“Vi blev hurtigt spredt og ingen kunne få et overblik”, fortæller Randa, “vi kunne næsten ikke se hinanden fordi tåregassen lagde sig som en tyk tåge i hele området. De aktivister, som stod ved siden af de ramte, lagde først slet ikke mærke til det for ingen kunne se særligt meget. Alt gik så hurtigt. Vi valgte at trække væk for at ingen af palæstinenserne også skulle blive ramt”, slutter Randa fra Anin.

Det israelske sikkerhedshegn er ikke nævnt i Køreplanen for fred, men USAs præsident Bush har under den palæstinensiske ministerpræsidents Mahmoud Abbas’ besøg i sidste uge udtalt at opførelsen af muren er “problematisk”.

De to danske fredsvagter kan kontaktes via mobil på numrene:
Randa Sebelin: 00972 67 965 054
Nikolaj Hänselt: 00972 67 348 161

Netavisen 31. juli 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne