Vigtig sejr for ytringsfriheden

Højesteret har frikendt Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU for udtalelsen om, at hun ikke vil identificeres med Pia Kjærsgaards ”racistiske synspunkter”

Højesteret har i dag frikendt Karen Sunds fra forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU for hendes udtalelse til Radioavisen om, at hun ”meget nødig vil identificeres Pia Kjærsgaards racistiske synspunkter”, hvilket straks medførte sagsanlæg fra den omtalte partiformands side.

– Jeg er glad. Først og fremmest er det en sejr for ytringsfriheden i den politiske debat. Det er lykkedes at vinde en sejr over den heksejagt, Pia Kjærsgård har drevet på sine politiske modstandere, siger Karen Sunds.

– Fru Kjærsgaard har haft for vane at opkræve erstatninger og trække folk i retten for udtalelser, som ikke er mere end en del af den politiske debat. Det betyder en uacceptabel forvridning af den politiske debat, når Pia Kjærsgaard kan udtale sig om hele befolkningsgrupper på en måde, som for mig virker injurierende, uden at blive straffet for det, samtidig med at hendes politiske modstandere skal veje deres ord på en guldvægt. Derfor er det utrolig vigtigt, at der nu bliver sat en grænse, siger Karen Sunds.

– Det tjener ikke alene retsvæsenet, men også den politiske renfærdighed, at det nu er slået fast, at den politik og den retorik, hvormed de politiske budskaber fremføres af Dansk Folkepartis repræsentanter, kan karakteriseres som racistisk. Det vil tjene til at rense og klargøre det politiske rum, siger professor dr.jur. og medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Ole Krarup, som intervenerede i sagen på vegne af Folkebevægelsen mod EU.

Karens Sunds omdiskuterede udtalelse faldt i forbindelse med Folkebevægelsen mod EUs landsmøde i 1999, hvor hun ville forklare, at Folkebevægelsen mod EU ønskede den bredest mulige samling for et nej op til folkeafstemningen om ØMU’en i 2000 – med den klare begrænsning som fremgår af hendes udtalelse.
– Vi ønsker i øvrigt at samle den samme brede bevægelse igen i år – med samme begrænsning – for at få det størst mulige nej til EUs nye grundlov, der vil sætte selvbestemmelse og nationale grundlove ud på en sidelinie i hele Europa og baner vejen for en ny supermagt, tilføjer Karen Sunds.

Netavisen 17. juni 2003