Aktion “Værnemager”

Aktivister fra netværket “Ingen krig mod Irak – Århus” hængte den 2. juni bannere op ved firmaerne Crisplant A/S i Århus Nord og Per Aarsleff A/S i Åbyhøj. På bannerne stod “Værnemager – Fingrene væk fra Irak”.

De to firmaer er blandt de 250 virksomheder der mandag deltog ved en konference i Industriens Hus i København, som Danmarks Eksportråd i samarbejde med Dansk Industri afholdt. Konferencen handlede om genopbygningen af Irak, med den indgangsvinkel at flest mulige danske firmaer helst skal have en bid af kagen, når der uddeles byggeopgaver i det krigshærgede land.

Hvis det virkelig var hjælp til den irakiske befolkning der stod på programmet, burde man give irakiske firmaer de store genopbygningsordrer og genåbne de irakiske skoler, der alle for tiden er lukkede og strengt kontrollerede af amerikanske soldater.

Per Aarsleff – Værnemager
Klik og forstør

Rikke Bay der deltog i aktionen, udtaler:
“Allerede ved krigens start fremlagde Bush og Blair en strategi for hvordan Irak skal ledes efter krigens afslutning. Helt uden skelen til FN har man indsat et amerikansk militærdiktatur, der senere skal afløses af en marionetregering, som udelukkende skal handle efter USAs interesser. Det er altså denne form for styre, som den danske regering og danske firmaer for tiden bakker 100% op om og følger ordrer fra.”

En anden deltager, Esben Majgaard Hansen, siger:
“I medierne ser vi at alt er kaos i Irak efter at de amerikanske styrker har besat landet. Alligevel er kontrollen med landets oliefelter det første der skal genoprettes, i stedet for at man sørger for at få genåbnet de irakiske skoler og hospitaler. At danske firmaer skal ned og suge det sidste blod ud af sårene er forkasteligt, men det er vel netop en af grundene til at danske politikere lod sig lokke med som deltagere i krigen.”

Netværket Ingen krig mod Irak, Århus, havede forinden sendt følgende åbne brev til de profithungrende virksomheder, der har stillet sig i kø for at deltage i udplyndringen af Irak:

Åbent brev til erhvervslivet i Danmark:

– Hold jer væk fra det besatte Irak!
– Hold jer væk fra “værnemager-konferencen” hos Dansk Industri den 2. juni!

Crisplant A/S – Værnemager
Klik og forstør

Som gribbe og i værste værnemagerstil står danske virksomheder i kø og slås om byttet efter krigen mod Irak. Virksomhederne opfører sig som en flok værnemagerne. De har ingen skrupler over at kunne tjene penge på besættelsen af Irak.

Det er forkasteligt. Virksomhederne burde holde sig væk fra Irak og fra konferencen den 2. juni hos Dansk Industri i København.

Dansk erhvervsliv er på tæerne, fordi der venter en rækker indbringende kontrakter i det besatte Irak. Flere end 250 danske firmaer har tilmeldt sig Dansk Industri’s Irak-konferencen den 2. juni.

Paraplyorganisationen Dansk Byggeri er klar over, at vesterlændinge ikke bliver modtaget med åbne arme. De vil sørge for at virksomheder kommer til at arbejde, hvor der er nogenlunde sikkert, udtaler de.

De danske virksomheder kommer til at arbejde som underentreprenør for store amerikanske virksomheder. Bag det hele står en række amerikanske selskaber, der har tætte kontakter til topfolkene omkring George W. Bush.

Det er den danske regerings opbakning til USA’s krig, der nu bliver betalt tilbage i form af kontrakter.

Iraks fremtid skal bestemmes af den irakiske befolkning – og ikke af den amerikanske og danske besættelsesmagt.
Derfor skal danske virksomheder holde sig væk, indtil besættelsen er ophørt.

Opfordring fra:
Netværket, Ingen krig mod Irak, Århus

Se også

Danske virksomheder i kø for at være med i ‘Irak-eventyret’
KP12, 2003
Dansk våbenindustri tjener på USA’s terrorkrig
KP12, 2003

Netavisen 7. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne