Dansk våbenindustri tjener på USA’s terrorkrig

Mens dansk handel og industri er på vej ind i dyb krise, profiterer den danske våbenindustri på USA’s krige. Terma er blot et eksempel.

43 mio. kr. til Terma. Det var årsresultatet efter skat for det seneste regnskabsår. Sidste års resultat var 41 mio. kr. Forventningerne om stigende indtjening de kommende år er meget store.
Ud over at producere forsvars- og overvågningsudstyr til F-16-jagere og deltagelse i Joint Strike Fighter-projektet har der åbnet sig store muligheder for kæmpekontrakter af sikkerhedsudstyr til lufthavne overalt i verden.

Til Jyllandsposten udtaler administrerende direktør Jens Maaløe: “Områderne med forsvarsudstyr og radarer er i en vækstfase drevet af den internationale situation med terrorbekæmpelse og krigen i Irak og Afganistan. I det hele taget udstyr, som beskytter det personale, som er på forskellige missioner, er et forretningsområde, som vi forventer os en hel del af fremover.”

Ud over USA’s kystforsvar bruger også New York Lufthavn nu radarudstyr fra Terma. Med Bushs nye ministerium, Homeland Security, med et budget på 290 mia. kr. til sikring mod terror, satser Terma ligeledes på at få en del af den profitkage.

Terma har desuden lige fået kontrakt på kommunikations- og overvågningsudstyr til to nye krigsskibe, som den danske krigsflåde har fået bevilget. I følge P4’s radioavis den 2.6. drejer det sig om to store krigsskibe, som vil koste 100.000.000 kr.

Men mens det går fremragende for virksomheder, der producerer krigsudstyr, går det skidt for indtjeningen i de fleste andre brancher, og mange handels- og industrivirksomheder fyrer medarbejdere på grund af den generelle afmatning og de alvorlige krisetegn.

For eksempel fyrer metal- og softwarevirksomheden Crisplant ved Århus omkring 200 mennesker ud af de 880 ansatte for at øge profitten. Et underskud i sidste regnskabsår på 2,7 mio. kr., på trods af en omsætning på 1,15 milliarder kr., er begrundelsen for fyringerne. Crisplant forsøger nu at øge profitten yderligere ved at byde på underleverencer til genopbygningen af Irak.

Se også
Aktion Værnemager
KP12, 2003
Danske virksomheder i kø for at være med i ‘Irak-eventyret’
KP12, 2003

Netavisen 6. juni 2003

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne