Stress går i hjertet

Hvert år dør 21.500 danskere af hjerte- og kredsløbssygdomme. Halvdelen er kvinder. Problemet hænger sammen med den måde, som hverdagen er skruet sammen på i det “moderne” samfund, og er i allerhøjeste grad også arbejdsbetinget.
Fagbevægelsen lader hånt om problemet ved at overlade det til den enkelte at løse det.

Der er i de senere år blevet sat megen fokus på stressproblemer og dets følger. Lægerne har løbende offentliggjort rapporter, der har forsøgt at afdække årsagerne. De fleste kender svarene fra lægen, når man er mødt op for at klage sin nød over kredsløbsforstyrrelser:

– Nedsæt dit alkohol- og cigaretforbrug. Dyrk lidt mere motion, og tab dig i vægt.

Det psykiske arbejdsstress på arbejdspladsen har for arbejderne været kendt i årtier, hvilket stadig flere undersøgelser også dokumenterer. Fagbevægelsen har i mange år forholdt sig til problemet, men lederne har ligesom lægerne gjort det til et individuelt problem:

– Så må du lære at koble af og sige fra, har udsagnet været. Samtidigt har de underskrevet den ene overenskomst efter den anden, der giver arbejdsgiveren ret til at skrue op for tempoet og tilrettelægge arbejdet stadigt mere fleksibelt. Fleksibilitet betyder arbejde på alle tider af døgnet med vekslende timetal fra dag til dag eller nat til nat. Fleksibilitet betyder at stå til rådighed, når arbejdsgiveren ønsker det. Ved genforhandling af overenskomster ser fagbevægelsens topledere altid til den anden side, når arbejdspladserne rejser krav om nedsættelse af den ugentlige arbejdstid fordelt jævnt over ugens arbejdsdage.

Alligevel peger fagbladene oftere og oftere på problemet, hvilket bliver gjort til et individuelt problem og derved afledes fra de regulære løsninger.
Senest har HK begået et temanummer af deres fagblad om stress. Heri fastslås det, at stress ikke er forbeholdt ølmaver, ældre mænd i ledende stillinger, men at det i højere grad gælder kvinder. I 2000 døde 11.000 kvinder af hjerte- og kredsløbssygdomme. Seks ud af ti kvinder føler sig stresset.

HK’ere er absolut en central gruppe, når det handler om stress på og uden for arbejdspladsen. Rådet til medlemmerne fra et af Danmarks største forbund lyder:
“Kampen mod stress er ikke en kamp mod det moderne samfund, men vi skal lære at organisere os personligt, så vi kan leve med det høje belastningsniveau,” udtaler arbejdsmiljøkonsulent i HK/Danmark, Anna Juncker.
HK har da også ulejliget sig med at oprette en hjemmeside, hvor man kan få gode råd til at modvirke stressen, blandt andet med madopskrifter.

Til efteråret vil vi se, hvilke krav HK udtrækker til næste års overenskomstfornyelse.

Netavisen 22. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater