Protest mod Israels skærpelse af forholdene for international tilstedeværelse i de besatte områder

Åbent brev til Folketingets medlemmer

Af Palæstina Fredsvagter

Palæstina Fredsvagter, forsamlet til ekstraordinært møde i København søndag den 11. maj for at diskutere den seneste udvikling i Gaza og Vestbredden, udtaler:

Det er med stigende bekymring, vi er vidne til det israelske militærs behandling af internationale journalister og menneskerettighedsaktivister i de besatte områder. Med det åbenlyse formål at undgå verdens opmærksomhed på de aktioner militæret foretager, har vi gennem de sidste to måneder oplevet at internationale er blevet dræbt, alvorligt såret, tilbageholdt og udvist af Israel eller afvist ved indrejse.

Seneste tiltag er indførelsen af en deklaration som samtlige internationale skal underskrive ved indrejsen til Gaza. Her frasiger man på forhånd det israelske militær ansvar, hvis man af isralekse soldater bliver dræbt eller såret under sit ophold i området. Drab på civile, palæstinensere som internationale, er en klar overtrædelse af Geneve-konventionen og er i hvert enkelt tilfælde for os at betragte som en krigsforbrydelse indtil andet er bevist. At fratage militæret ansvar på forhånd er en absurd tanke, der ikke kun tjener det formål at skræmme internationale til at holde sig væk men ovenikøbet giver de israelske soldater carte blanche til at skyde mod civile efter for godt befindende.

Den nye deklaration og den skærpede holdning til internationales tilstedeværelse i Gaza skal ses i sammenhæng med, at der netop i Gaza indenfor den sidste halvanden måned har været tre hændelser, hvor to internationale er dræbt og en tredje ligger hårdt såret i koma. Fredsvagten Rachel Corrie fra USA blev 16. marts kørt ihjel af en israelsk militær bulldozer. Den engelske fredsvagt Tom Hurndall blev 11. april skudt i nakken af en israelsk snigskytte. Det sidste tilfælde er den engelske dokumentarfilmfotograf James Miller der 2. maj blev skudt på nær hold i hovedet og dræbt af det israelske militær.

I dette øjeblik er militærets klapjagt på fredsvagter fra hele verden i fuld gang, men den intense indsats rammer også andre grupper af internationale. På sigt frygter vi at al international tilstedeværelse i de besatte områder bliver umuliggjort. Vi har grund til at frygte, at dette fravær vil betyde en yderligere forværring af forholdene for de civile palæstinensere, som dagligt lider under militærets operationer. Det vil betyde endnu flere tilfælde af: ugelange udgangsforbud, vejspærringer, husundersøgelser, besatte huse, husnedrivninger, arrestationer og fængslinger uden dom, henrettelser og drab på civile (her i blandt mange børn).

Denne weekends adskillige arrestationer af internationale fredsvagter og fredagens razzia på vores samarbejdspartner International Solidarity Movements kontor i Beit Sahur ved Bethlehem, er den foreløbige kulmination på den nye politik. En politik der er offentligt udtalt af, blandt andre, den israelske forsvarsminister.

De israelske myndigheder begrunder bl.a. skærpelsen med, at de to som udførte det sidste selvmordsangreb i Tel Aviv har været i kontakt med fredsvagterne. Det er rigtigt at de to englændere, i øvrigt sammen med andre internationale gæster, har deltaget i en offentlig mindehøjtidelighed for den dræbte Rachel Corrie i Gaza, men de to har aldrig været en del af fredsvagterne.

Palæstina Fredsvagter protesterer på det kraftigste mod det israelske militærs skærpelser. Ikke kun fordi det besværliggør vores indsats som fredsvagter, men fordi ethvert fravær af international tilstedeværelse gør livet for palæstinenserne om end endnu farligere og omend endnu mere usikkert.

Vi opfordrer folketingets partier og regeringen til overfor de israelske myndigheder at rette en protest over skærpelserne, som virker i dyb modsætning til den fredsproces som synes at være undervejs med “the roadmap”, og vi opfordrer til at der kræves en øjeblikkelig tilstedeværelse af internationale observatører i de besatte områder.

M.v.h.
Bent Erik Krøyer og Lasse Schmidt
Palæstina Fredsvagter

********************************************************

Jeg tillader hermed at jeg bliver skudt

Ved indrejse til Gaza skal man nu underskrive følgende erklæring til den israelske hær (IDF)

COPY OF DECLARATION:

Israeli Defense Forces

Form to be filled out and submitted to IDF authorities prior to entry to the Gaza Strip

First name Family name

Nationality

Passport number

Home address

Address in Gaza

Purpose of visit in detail

Duration of visit

Organization arranging visit

Conditions of Entry into the Gaza Strip

Foreign nationals entering the Gaza Strip, please note that the IDF is committed to ensuring the safety of civilians not engaged in hostilities. However, in the current circumstances, the IDF cannot guarantee the personal safety of foreign nationals visiting the area. Although the IDF cannot accept responsibility for death, injury or damage/loss of property incurred as a result of military activity, foreign nationals visiting the area are subject to the following conditions whose purpose is to minimize the risks involved:
1. The Military Installation Area along the border with Egypt is IDF administered territory and is strictly out of bounds to foreign nationals. Please note that this area has been the site of intense hostilities and is extremely dangerous.

2. Interference or obstruction of Israeli security personnel in the performance of their duties is a criminal offence..

3. The areas adjacent to the Perimeter Fence, Israeli Settlements, Lateral Roads serving Israeli civilians and IDF positions are Closed Military Zones and are strictly out of bounds to all persons.

4. Foreign nationals are strongly advised to stay well clear of military activity.

Declaration

I declare that the details provided above are true and correct and that I have read the above conditions and agree to abide by the fully. I am aware that my failure to do so may lead to my arrest and/ or expulsion from the Gaza Strip and/or from the territory of the State of Israel. I am aware of the risks involved and accept that the Government of the State of Israel and its organs cannot be held responsible for death, injury and/or damage/loss of property which may be incurred as a result of military activity. I also undertake not to disrupt IDF operations in any way and declare that I have no association with the organization known as ISM (International Solidarity Movement) nor any other organization whose aim is to disrupt IDF operations.

Signed Date

Netavisen 12. maj 2003