Skærpelse for udlændinges indrejse i Gaza

Af Palæstina Fredsvagter

Vi har fra vores samarbejdspartner i de besatte områder, International Solidarity Movement (ISM) modtaget en ny israelsk deklaration vedrørende udlændinges indrejse i Gaza. Deklarationen har været udsendt til de humanitære organisationer, som arbejder i Gaza.

Den nye deklaration og den skærpede holdning til internationales tilstedeværelse i Gaza skal ses i sammenhæng med, at der netop i Gaza, i Rafah indenfor den sidste halvanden måned har været tre hændelser, hvor to internationale er dræbt og en tredje ligger hårdt såret i koma. Den første var fredsvagten Rachel Corrie fra USA, som 16. marts blev kørt ihjel af en israelsk militær bulldozer. Den anden var den engelske fredsvagt Tom Hurndall der d. 11. april blev skudt i nakken af en israelsk snigskytte. Den tredje var den engelske dokumentarfilmfotograf James Miller der d. 2. maj blev skudt på nær hold i hovedet af det israelske militær (IDF).

De israelske myndigheder og IDF har igennem stykke tid truet med at stoppe fredsvagters tilstedeværelse i de besatte områder. Grunden har været at fredsvagterne ifølge IDF skaber “optøjer” og”tilsværter IDFs omdømme og operationer” i de besatte områder. Vi betragter denne deklaration som første skridt hen imod at forhindre international tilstedeværelse i de besatte områder.

Med deklarationen skal internationale fremover ved indrejse til Gaza skrive under på at IDF fratages ethvert ansvar for at dræbe eller såre dem og fratages ansvaret for skade forvoldt på deres ejendele under militære operationer. Herudover skal samtlige ved indrejse underskrive at de ikke har “tilknytning til International Solidarity Movement” eller “andre organisationer hvis mål er at forstyrre IDFs operationer”.

Palæstina Fredsvagter er overbevist om at deklarationens ordlyd ikke holder i byretten.
IDF er en besættelseshær, som uretmæssigt opholder sig på palæstinensisk jord. I Palæstina gælder palæstinensisk lovgivning.
Ansvaret for at såre og dræbe civile – internationale såvel som palæstinensiske, som det desværre dagligt sker i flæng i de besatte områder, kan ikke frasiges ved en underskrift.
Drab på civile er en klar overtrædelse af Geneve-konventionen og er i hvert enkelt tilfælde at betragte som en krigsforbrydelse indtil andet er bevist.
At forsøge at forhindre internationale med tilknytning til ISM eller andre fredsgrupper at komme ind i Gaza vil juridisk kræve at disse organisationer er kendt ulovlige, og dette er ikke tilfældet – hverken i Palæstina eller i Israel for den sag skyld.

Når IDF og de israelske myndigheder på den måde ønsker at besværliggøre, for ikke at tale om at udelukke international tilstedeværelse i området, kan det for os kun tages som et tegn at IDF udfører handlinger, som man ikke ønsker offentligheden skal have kendskab til.
Så sent som i går blev tre palæstinensere, blandt dem en dreng på et år dræbt af israelske soldater i netop Gaza. Så længe den slags sker er international tilstedeværelse nødvendig.

Denne nye deklaration omfatter ikke blot de fredsvagter, som fremover ønsker at beskytte civilbefolkningen i Gaza. Deklarationen gælder alle internationale og vil efter vores skøn få en meget uheldig virkning på international humanitær indsats i området. En indsats som de forarmede palæstinensere specielt i Gaza er så afhængige af.

M.v.h.

Palæstina Fredsvagter
Bent Erik Krøyer
20 81 88 32

Der er i øjeblikket en enkelt dansk fredsvagt i de besatte områder, Andrew Langkjær. Andrew opholder sig i Nablus på Vestbredden og kan kontaktes på telefon: +972 067721780

Se også
Israel: Vil have fredsvagterne ud af de besatte områder
Netavisen 03.05.03

Netavisen 9. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne