Hvad er det, vi IKKE får at vide?

Strøtanker
Kommunistisk Politik 8, 2003

For hver dag skifter meldingerne i dansk radio og fjernsyn. Her ser det ud til, at amerikanske og britiske tropper næsten uden modstand kører direkte ind i centrum af Bagdad. Hver dag udbasuneres nye strålende fremskridt. Det siges, at soldaterne nu håber på, at de kan være hjemme om 14 dage. Det siges, at Republikanergarden er så godt som nedkæmpet. Det siges, at kvinder og børn flygter ud af Bagdad. Hver dag sættes der igen spørgsmålstegn ved, om mon ikke Saddam Hussein allerede er død.

Der bliver ikke brugt meget tid på at den kendsgerning, at der er hårde kampe i byer, der sagdes at være under fuld kontrol få dage efter krigens start. Der bliver ikke brugt megen tid på at beskrive de tab, de amerikanske og britiske styrker har, og der bliver i hvert fald ikke brugt billeder til at beskrive de civile tab. Vi får ikke nogen viden om, hvem det er der kæmper så hårdt i Basra og Nassirija og mange andre byer.

Vi får også kun meget hurtige kortfattede meddelelser om, at det, der var en kendsgerning i går, da det blev meldt ud fra hærledelsen, i dag kun er gisninger. Den ene sejr efter den anden, den ene afsløring af kemikalielagre efter den anden viser sig dagen efter ikke at holde stik. Vi kan kun gisne om, hvad det er, vi IKKE får at vide: Hvor mange ofre er der blandt amerikanske soldater? Hvor mange små byer er ofret på slagmarken? Hvor mange civile er fanget under påskud af at være civilklædt militær? Hvor mange unødvendige bomber er der faldet? Hvilke nye våbentyper tages i brug for at skræmme civilbefolkningen med stålsplinter, brag, hyletoner og meget mere? Og hvornår er afbrydelsen af vand- og strømforsyning m.m. et led i skræmmekampagner, og hvornår skyldes de kamphandlinger?

Det er i hvert fald svært at finde et nyhedsmedie i Danmark, der konsekvent forholder sig kritisk til den nyhedsstrøm, der flyder fra amerikanerne. Bare det at slå over på svensk tv hjælper en smule, og nogle danske dagblade forsøger også at holde den kritiske linje. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at den almindelige dansker, der bare forsøger at holde næsen oven vande og ikke involverer sig eller selv forsøger at forholde sig kritisk og finde alternative oplysninger, er ilde stedt. Danmark falder næsegrus for den amerikanske krigspropaganda.

Det er svært ikke at sammenligne med nyhedsdækningen under anden verdenskrig! Så har jeg i hvert fald ikke sagt for meget, og enhver kan drage sine konklusioner, men min konklusion er, at de er langt mere på skideren, end man forestiller sig i sine vildeste fantasier.

Det kan da godt være, at krigen om få dage bliver afblæst med en melding om, at nu er Saddam Hussein fanget, og der stilles et ynkeligt forsøg på en eksilregering til skue, men kampen mod besættelsen fortsætter. Det er et stolt og ukueligt folk, et bevæbnet folk, der har kæmpet gennem mange århundreder mod mange slags besættelser. Dette her var én for meget, den vil blive nedkæmpet, og det irakiske folk vil sejre.

Netavisen 9. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne